Már helikopterek is segítik az árvízi védekezést az áradó Hernád mentén. A gépek reggeltől estig szállítják a homokzsákokat a kritikus gátszakaszokra. A folyón szerda hajnalban már rekordvízállást mértek, de még nem tetőzött az ár.

Bevetették a helikoptereket szerda hajnalban a Hernád mentén, Ócsanálos térségében. Ócsanálos környékén a Hernád és a Vadász-patak együttesen okoz gondot, így hajnalban elindultak a helikopterek, hogy a nehezen megközelíthető területekre gyorsan eljuttassák a homokzsákokat. A Vadász-patak mentén éjjel jelentős csurgást észleltek, ezért nagy erőkkel indult meg a védekezés. A vízfolyás egy óra alatt 20 centimétert emelkedett. "Átcsoportosítottuk a munkát, a lakosok, mintegy 110 tűzoltó és a honvédség katonái jelenleg is dolgoznak" - - közölte Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője szerint a Hernád vízszintje Gesztelynél a hajnali órákban 467 centiméter volt, ez az érték 17 centiméterrel meghaladja az eddigi rekordot, de úgy figyelmeztetett, hogy a folyó még nem tetőzött a térségben, és továbbra is árad.

Hernádszentandrásra csak teherautóval lehet eljutni, Hernádkércset pedig kerülőúton lehet megközelíteni. A helikopterek hajnaltól napnyugtáig szállítják majd a homokzsákokat. A két gépen hatvan ember dolgozik váltásban, hogy folyamatos legyen a munka. A helikopterek negyedóránként fordulnak, és egyszerre akár 150-160 homokzsákot is képesek eljuttatni a töltésekre.

Szerdára várják a rekordtetőzést

A folyó várhatóan a valaha mért legmagasabb szinten tetőzik szerdán Gesztelynél. A 2004-es árvíz idején a gesztelyi vízmérce 450 centimétert mutatott, de szerda reggel már 469 centimétert mértek. A tetőzést 470 és 490 centiméter között várják.

A Hernádon levonuló árhullám a megváltozott lefolyási viszonyok miatt a vártnál néhány órával hamarabb érte el a folyó alsóbb szakaszát, ezért Gesztely és Ócsanálos térségében minden mozgósítható embert átcsoportosítottak a védekezéshez - közölte Pqados Imre, a területileg illetékes vízügyi igazgatóság vezető. A Bőcs alatti nyílt ártéri településeken, Berzéken, Sajóhídvégen, Körömben, Girincsen, Kiscsécsen, Kesznyétenben, Sajóládon, Ónodon, Muhiban és Nagycsécsen is fokozottan kell készülni az önkormányzatoknak a védekezésre.

A Sajó és a Hernád összefolyásának térségében, illetve a Hernád torkolata alatti Sajó-szakaszon a Tiszáig magas vízállás várható, ez megközelíti az 1974-ben észlelt legnagyobb értéket. A Hernádon, a Sajón és a Taktán továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn az Ékövizig.