Kizárták az elsősöket megalázó kollégistákat

2006.06.08. 13:16

Kínzásnak is beillő beavatási szertartásnak vetették alá az elsősöket harmadikos és végzős gimnazisták egy szegedi fiúkollégiumban. Megverték, más vizeletével leöntötték, és különféle megalázó helyzetekbe kényszerítették az elsős fiúkat. A kollégium igazgatója az [origo]-nak beszámolt az ügy következményeiről is: az érintett diákokat kizárták a kollégiumból. Igaz, közben többen közülük leérettségiztek és elköltöztek.

Kegyetlen beavatási szertartást tartottak a felsőbb éves diákok a szegedi Ortutay Gyula Általános és Középiskolai Kollégium fiúrészlegében - számolt be az esetről a helyi napilap, a Délmagyarország. A harmadikos és negyedikes gimnazisták különféle szadistának is nevezhető dolgokra kényszerítették az elsősöket éjjel, miközben a nevelőtanár aludt. A lap szerint volt olyan diák, akinek a piszoárba állva kellett síelést imitálnia, mást emberi ürülékbe állítottak, illetve a szemeteskuka romlott ennivalóval, sörrel és vizelettel feldúsított tartalmával "felszenteltek". A név nélkül megszólaló diákok arra hivatkoztak, hogy ők csak a hagyományt akarták folytatni.

"Fegyelmi eljárást indítottunk az ügyben. Ez azóta le is zárult, a cselekményben részt vevő diákok kizárásáról szóló fegyelmi határozatokat pedig már postáztuk a szülőknek" - mondta az [origo]-nak Farkas István, a kollégium igazgatója. "Ezek a határozatok a kézhezvételtől számított 15 nap múlva válnak hatályossá, addig lehet fellebbezni is, de ezzel a lehetőséggel eddig senki nem élt. Az érintett diákok már nem laknak nálunk, de egyébként is: gyakorlatilag vége a tanévnek" - tette hozzá.

Elmondása szerint 13 szegedi gimnazista  vett rész az elsősök bántalmazásában, közülük 9-en harmadikosok, négyen pedig azóta leérettségizett végzősök voltak. "Szélsőséges indulatoktól sem volt mentes a fegyelmi tárgyalás , ezen részt vettek a szülők, akik közül páran próbálták mentegetni a gyereküket, míg mások épp ellenkezőleg. A diákok közül viszont mindenki elismerte, amit tett" - mondta Farkas István.

A rendetlenség tűnt fel a tanárnak

Az igazgató az [origo]-nak beszámolt arról, hogy azon az éjszakán, amikor az elsősöket a "beavatásra" kényszerítették, a szokásos házirend szerint 23 órakor volt takarodó. Az ügyeletes nevelőtanár ilyenkor még nagyjából éjfélig cirkál, ellenőrzi, rend van-e. "Éjjel egy óra felé történtek ezek az események. Reggel, a 6.30-as ébresztőnél tűnt fel a nevelőtanárnak a szobák, fürdő rendetlen állapotából, hogy valami nincs rendben, így elkezdte kérdezgetni a diákokat" - mondta az intézmény vezetője. "Nálunk nincs úgynevezett éber ügyelet, ráadásul egy tanár jut a fiúk négyemeletes épületszárnyára" - tette hozzá Farkas István, ugyanakkor az ügyeletes tanár ellen is eljárást indítottak.

Farkas István szerint az elsősökkel történtek valahol félúton vannak a valódi kínzás és a rosszul sikerült gyerekcsíny között. "Csupa erős gimnáziumban jól tanuló diákról van szó, akiktől nem ezt várnánk. Egyszerűen: ilyet nem lehet tenni" - mondta.

"Nehéz pontosan megmondani, mi állhat egy ilyen cselekmény hátterében" - mondta az [origo] által megkérdezett gyermekpszichológus. Benda Viktória szerint az egyik kiváltó ok az lehetett, hogy ők is hasonló "beavatást" szenvedtek el, amikor elsősök voltak, és ezt élték ki most, hogy fordult a helyzet. "Egy kollégiumi együttélésnél egyébként is sok feszültség adódik, és itt nincsenek jelen a szülők. Mivel nem a tanév elején, hanem a májusi vizsga- és érettségi időszakban történt az eset, valószínűleg a fokozottan nehéz időszak miatti feszültségek még ehhez adódhattak hozzá és vezettek ide" - magyarázta a pszichológus szakember.

A kollégiumot a szegedi önkormányzat tartja fenn. A Délmagyarország szerint a polgármesteri hivatal oktatási irodáján csak annyit közöltek, hogy nem tudtak az esetről.

Gergely Zsófia

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK