Csak lassan apad a Hernád

2006.06.08. 7:29

Csütörtökre várják, hogy megkezdődjön az apadás a Hernád alsó folyásán is. A folyó a felső szakaszán már apad. Az áradás most a Sajó torkolatánál okoz gondot, ahol visszaduzzasztó hatása miatt a Sajó több házat elöntött.

Folyik a védekezés a Hernád mentén, az éjszakai órákban nem történt rendkívüli esemény. A folyó a felső szakaszon apad, az alsóbb szakaszon csütörtökre várják, hogy megkezdődjék az apadás. A helyzet továbbra is Ónod térségében a legsúlyosabb, ahol a Hernád visszaduzzasztó hatása miatt a Sajó elöntött több házat. Innen ki kellett menekíteni a lakókat, a helybéliek mellett vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek, tűzoltók védekeztek, és védekeznek - mondta Pap Zoltán, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) ügyeletese.

A Hernád az országhatár térségében, Hidasnémetinél folyamatosan apad, a vízmérce csütörtök kora reggel 254 centimétert mutatott. Kedden, a tetőzéskor 439 centimétert mértek. Gesztelynél 453 centiméter volt a folyó vízszintje, a szerda déli tetőzéshez képest 21 centimétert apadt a folyó. A vízügyi szakemberek számításai szerint csütörtökön a folyó alsó szakaszán is megkezdődik az apadás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK