Két hét múlva Budapestre jön Bush

2006.06.08. 15:06

Először látogat Magyarországra George Bush amerikai elnök, aki június 22-én érkezik Budapestre, igaz, csak egy napot fog itt tölteni. Bush tárgyalni fog Sólyom László államfővel is, aki tavaly kritikusan megjegyezte, hogy addig nem megy az Egyesült Államokba, amíg ujjlenyomatot vesznek az érkezőktől.

Két hét múlva egynapos hivatalos látogatásra Budapestre érkezik George Bush amerikai elnök. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint Busht Sólyom László államfő és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hívta meg. "A Fehér Ház bejelentése szerint a hivatalos látogatás célja tisztelgés 1956 emléke előtt és tárgyalások folytatása transzatlanti és kétoldalú témákban" - áll a közleményben.

Bush az Európai Unió elnökségét jelenleg ellátó Ausztria által rendezett bécsi EU-USA csúcsról érkezik Magyarországra, és a közlemény szerint "nagy várakozással tekint a megbeszélések elé".

A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök Sólyom Lászlóval és Gyurcsány Ferenccel is tárgyalni fog. Érdekesség, hogy Sólyom tavalyi megválasztása után tett olyan megjegyzést, amelyet vélhetően nem fogadtak örömmel Washingtonban. Az államfő azt mondta akkor, hogy addig nem hajlandó az Egyesült Államokba utazni, amíg ujjlenyomatot vesznek az oda utazóktól. Később aztán kiderült, államfőként egyébként sem kényszerülne erre, és részt is vett az ENSZ tavalyi közgyűlésén New Yorkban.

A programmal kapcsolatban nem tudott részleteket mondani az [origo]-nak Wéber Ferenc, a köztársasági elnök sajtófőnöke.

A tervezett biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban pedig a Köztársasági Őrezrednél mindössze annyit közöltek, hogy a látogatás híréről csak csütörtökön szereztek tudomást ők is, így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a magyar vagy az amerikai szolgálatok látják-e el George Bush védelmét.

Bush elnök még nem járt Magyarországon, de 2004-ben fogadta Medgyessy Péter akkori miniszterelnököt, majd tavaly utódját, Gyurcsány Ferencet is Washingtonban. Medgyessy meghívásakor ugyanakkor - a washingtoni nagykövet akkori közlése szerint - ugyanakkor már jelezte, szívesen jönne Magyarországra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK