A fővárosiak többsége nem tartja helyesnek, ha valaki egy kutyánál többet tart a lakásában. Két macska tartását inkább tartják elfogadhatónak. Majdnem minden második fővárosinak van valamilyen háziállata, a legtöbben kutyapártiak - derül ki a Studio Metropolitana felméréséből.

A budapestiek 42 százaléka tart lakásában vagy kertjében valamilyen háziállatot. A legtöbben - 29 százalék - kutyapártiak, macskája a fővárosiak 17 százalékának van. Ezeken kívül halakat, teknősöket és kisebb rágcsálókat is tartanak, de ezek száma jóval csekélyebb, díszmadara például csak az emberek 5 százalékának van - derült ki a Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központnak felmérésből.

A fővárosiak többség maximum egy kutya tartását helyeselné, míg a budapestiek közel fele két macskát engedélyezne egy lakásban. Kertben, udvaron több állat tartását is elfogadhatónak tartják a budapestiek.

A kutatás azt is vizsgálta, hogy a fővárosiakat mely állatok zavarják. Az állatok közül legtöbben a kutyákat, a galambokat és a macskákat említették mint olyan állatot, amely valamiért zavarja őket. Szinte teljes az egyetértés abban, hogy szigorúan meg kéne büntetni azokat az állattartókat, akik nem takarítják fel kutyájuk ürülékét. A fővárosiak támogatják, hogy több speciális szemetest, kutyavécét létesítsenek. Az ebadót és a kutyatartást a szomszédok beleegyezéséhez kötő rendeletet kevesebben támogatnának.

Az első átfogó közterület-tisztasági kampány 2003 májusában indult Budapesten, akkor az utcák kutyapiszok-mentesítése volt a cél. A Közterület-fenntartó Rt. 100 darab utcai gyűjtőt helyezett ki a legkritikusabb területekre.