Gépkarabélyt, több ezer lőszert, valamint TNT, Semtex és PRA típusú robbanóanyagokat találtak a rendőrök egy volt hivatásos katona lakásában, a Nógrád megyei Taron - köözölte a rendőrség.

A 42 éves férfi leszerelése után a Belügyminisztérium alkalmazásában dolgozott, először egy lőszerraktárban, majd tűzszerészként, vagyis hozzájuthatott a nála talált fegyverekhez és robbanóanyagokhoz - közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A fegyverekkel és a tűzszerekkel nem követett el bűncselekményt, de, visszaélés lőfegyverrel, lőszerrel és robbanóanyaggal bűntett miatt őrizetbe vették, majd a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte - tette hozzá Kaszás Ottó.

Mint elmondta: a volt katona még februárban bejelentést tett a pásztói rendőrkapitányságon, miszerint ismeretlenek betörtek a lakásába, ahonnét önvédelmi maroklőfegyvere mellett arany ékszereket és műszaki cikkeket vittek el. Ugyanakkor az ellopottként bejelentett videokamerát később látták a férfinál, ezért házkutatást tartottak a lakásán. Ekkor kerültek elő a fegyverek és a robbanóanyagok.

A rendőrség elrendelte a gyanúsított igazságügyi elmeszakértői vizsgálatát, tekintettel arra, hogy ilyen mértékben vonzódik a fegyverekhez és a robbanóanyagokhoz - mondta Kaszás Ottó.