Megsemmisítve az elsőfokú bíróság döntését a Debreceni Ítélőtábla precedensértékű, pénteki ítéletében kimondta, hogy a miskolci önkormányzat megsértette a roma diákok jogát az egyenlő bánásmódhoz. A gyerekek általános iskolai beiskolázásánál ugyanis hátrányos megkülönböztetés érte a romákat, akik csak egy sokkal rosszabbul felszerelt intézménybe juthattak be.

Miskolc önkormányzata megsértette a roma származású tanulók egyenlő bánásmódhoz való jogát. A városi önkormányzat ugyanis több általános iskola összevonása után elmulasztotta, illetve késve vezette be az integrációt a beiskolázási körzetek tekintetében - állapította meg pénteken a Debreceni Ítélőtábla. Ezzel a döntéssel a másodfokú bíróság részben megváltoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság elsőfokú ítéletét.

A pert az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány indította még tavaly nyáron, mivel szerintük az önkormányzat által fenntartott, 2004-ben összevont Selyemréti Általános Iskola József Attila tagiskolájában jogellenesen különítik el a cigány, illetve a hátrányos helyzetű gyerekeket. Az első fokon eljáró bíróság - bár már korábban megállapította a miskolci iskolákban a szegregáció tényét - a keresetet elutasította. Döntését azzal indokolta, hogy az önkormányzat mulasztásával nem felelős a kialakult szegregációs gyakorlatért.

Ezt az ítéletet változtatta meg jogerősen a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla bírói tanácsa. A per precedensértékű, mert a magyar jogtörténet első közérdekű érdekérvényesítési ügyének számít. "A roma jogvédelemben mérföldkő, hogy a bíróság elmarasztalta a jogsértő önkormányzatot" - mondta Mohácsi Viktória, az Európai Parlament szocialista képviselője, aki hangsúlyozta, hogy a roma szegregációt elítélő határozat mind az EU-tagállamokban, mind más európai országokban az első ilyen ítélet.

Több hasonló pert indítanak

Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány igazgatója elmondta: az ítélet után elvárják Miskolc önkormányzatától, hogy konkrét lépéseket tegyen a roma szegregáció ellen. Az alapítvány időközben hasonló bírósági eljárást kezdeményezett a hajdúhadházi önkormányzat ellen, míg egy másik szegregáció miatt indított ügy Strasbourgban folytatódik - tette hozzá. Az önkormányzat jogi képviselője a helyszínen annyit közölt csak, hogy az ítélet írásba foglalását követően kívánnak nyilatkozni az ügyben.

Az alapítvány egy korábbi közleménye szerint Miskolcon a túlnyomórészt nem romák által látogatott Selyemréti Általános Iskola főépületében sokkal jobbak a személyi, tárgyi és költségvetési feltételek, a szegregált tagiskolából pedig szinte lehetetlen érettségit nyújtó középiskolába bejutni. Ezért az alapítvány azt szerette volna elérni, hogy a szerintük "alapkövetelményeknek sem megfelelő, lerobbant, munkanélkülieket képző tagiskola" megszűnjön, a roma tanulók pedig a jobban felszerelt főépületbe járhassanak.