Most találják csak ki Bush budapesti programját

2006.06.10. 10:52

Két hét sincs hátra George Bush magyarországi látogatásáig, de az amerikai elnök programját még mindig nem véglegesítették. Bár egyelőre a vendég védelmére hivatott Köztársasági Őrezrednél sem tudják, milyen helyszíneket és eseményeket kell majd biztosítaniuk, szakértők szerint a biztonsági intézkedések várhatóan Putyin orosz elnök látogatásához hasonlóan, most is megbénítják Budapestet.

Június 22-én, azaz kevesebb mint két hét múlva érkezik hazánkba az amerikai elnök, látogatásának körülményeiről és programjáról azonban, még a biztosításban várhatóan részt vevő Köztársasági Őrezred sem tud semmit. A Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtöki közleményéből csak annyi derül ki, hogy George Bush mindenképpen találkozik majd Sólyom László köztársasági elnökkel és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint az elnök látogatásának programját azért nem lehet tudni, mert azt csak most véglegesítik. Az iroda munkatársa az [origo]-nak azt mondta, hogy a Fehér Ház által csütörtökön bejelentett látogatás közeli időpontja nem lepte meg a magyar felet, és az sem okoz problémát, hogy a biztonsági intézkedések megtervezéséhez mindössze két hét áll rendelkezésre.

A Köztársasági Őrezred ugyanakkor még csak az biztonsági intézkedések előkészítő munkáit kezdte meg - mondta az [origo]-nak az őrezred parancsnoki titkárságának vezetője. Juhász Tamás rendőr alezredes szerint a védelmi szervnél egyelőre a veszélyeztetettség értékelésével és információgyűjtéssel foglalkoznak.

Megbénul a város

Bár a hatóságok még semmi konkrétumot nem hoztak nyilvánosságra George Bush látogatásának lebonyolításával kapcsolatban, az [origo] által megkérdezett biztonsági szakértő szerint azért nagyjából tudni lehet, hogy mire számíthatunk június 22-én. A korábban más, ismert amerikai politikusok látogatásának biztosításában is résztvevő, Dávid János nyugalmazott rendőr alezredes szerint az amerikai elnök esetében hasonló intézkedések várhatóak, mint amilyenekkel Putyin orosz elnök érkezésekor találkoztak a budapestiek.

Mivel ez egynapos látogatás, valószínűleg nagy budapesti mozgások nem lesznek a programban, de a viszonylag szűk területen mozgó, nagy létszámú delegáció védelme érdekében, így is nagyon komoly útlezárásokra kell számítani - véli Dávid. "Az egész város forgalma fel fog borulni" - jósolta a biztonsági szakértő, hangsúlyozva, hogy főleg a hagyományos protokoll-útvonalakon, az Üllői úton, a Károly körútón és a Várba vezető útszakaszon lehet teljes lezárás.

Izzadó biztonságiak

Dávid János szerint igazi kockázatot nem az utaztatás jelent, hanem az, ha Bush tömeg előtt szeretne beszélni. Simonyi András washingtoni magyar nagykövet a Magyar Hírlapnak adott pénteki interjújában utalt rá, hogy az elnök nem csak szűk körű találkozókon akarja ismertetni álláspontját, hanem azt a magyar néphez is el akarja juttatni, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ez nyilvános beszédet, vagy esetleg tévéüzenetet jelent-e.

"A pápa is kiállt egymilliós tömeg elé, Bush is kiállhat, de az biztos, hogy akkor izzadni fog minden védelmi szolgálat" - mondta Dávid János, aki szerint egy nyilvános szereplés mindenképpen kockázatos. A biztonsági szakértő ugyanakkor hozzátette, hogy ilyen téren az amerikai biztonsági szolgálatoknak beleszólási joguk van a programba, és egyáltalán nem biztos, hogy engedélyezik a tömeg előtti beszédet, annak ellenére, hogy az amerikai elnök nagyon szereti a nyilvánosságot.

Helikopterek és páncélautó

Dávid szerint az amerikai elnök védelmében, közvetve vagy közvetlenül több ezer ember fog részt venni, hiszen Bush a világ egyik legjobban őrzött személye. A vendég biztonságára a Köztársasági Őrezreden és az utcára vezényelt rendőrökön kívül, saját védelmi szolgálata, titkosszolgálati ügynökök hada fog vigyázni - mondta a szakember.

Dávid János szerint Bush útvonalát igyekeznek majd minél egyszerűbbre fogni: valószínűleg egy parlamenti útnál és a Sándor-palotában tett látogatásnál több nem kerül majd a programba. A helikopterekkel is biztosított utat az elnök várhatóan saját gépkocsijával teszi majd meg, amelyet érkezése előtt, repülővel szállítanak hazánkba. "Az elnöki autó a világ egyik legjobban biztosított járműve, amely ellenáll a kézifegyverek lövedékeinek és teljesen robbanásbiztos" - magyarázta a szakértő, aki szerint régi szokás, hogy az Egyesült Államok elnöke külföldön mindig ezzel utazik.

Visnovitz Péter

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK