Fidesz: A megszorítások java még hátra van

2006.06.10. 14:31

"Gyurcsány Ferenc hazudott" - kommentálta a kormányzati megszorító intézkedések bejelentését Semjén Zsolt a KDNP elnöke Fidesszel közös sajtótájékoztatójukon. Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök szerint a jelenlegi intézkedések csak a "kiscsomag", a java az önkormányzati választások után jön.

A Fidesz és a KDNP kezdeményezi, hogy a jövő héten önálló ülésen vitassa meg az Országgyűlés a kormányfő által szombaton bejelentett megszorító csomag tartalmát és társadalmi hatásait - közölte Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján. Pokorni közölte a jövő heti parlamenti ülés ügyében hétfőre a házbizottság összehívását kezdeményezik.

Semjén Zsolt a bejelentett kormányzati intézkedésekre reagálva azt mondta: "Gyurcsány Ferenc hazudott", mert a választási kampányban eltitkolta az ország valós helyzetét, eltitkolta, mire készül a választások után. "Azért vagyok kénytelen azt állítani, hogy Gyurcsány Ferenc hazudott, mert adócsökkentést ígért, és ehhez képest adóemelések történnek, új adót vezetnek be" - tette hozzá a politikus, aki szerint ez a "hintapolitika" tipikus esete: mást mondanak a választási kampányban és a politikai tárgyalásokon, és mást cselekszenek.

Csak a "kiscsomag"

"Azért vagyok kénytelen azt állítani, hogy Gyurcsány Ferenc hazudott, mert adócsökkentést ígért, és ehhez képest adóemelések történnek, új adót vezetnek be" - tette hozzá a politikus, aki szerint ez a "hintapolitika" tipikus esete: mást mondanak a választási kampányban és a politikai tárgyalásokon, és mást cselekszenek. Semjén Zsolt felszólította a kormányt: haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a bankokkal és a multinacionális vállalatokkal, hogy vállaljanak arányos részt a terhekből. A kereszténydemokrata pártelnök szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy az elmúlt négy év rossz kormányzásának minden terhét a magyar emberek vállára akarja tenni a kormány, miközben a multinacionális cégek és a bankok európai értelemben is "példátlan profitot kaszáltak" az elmúlt időszakban.

Pokorni Zoltán szerint az igazi "húsbavágó" intézkedések csak az önkormányzati választások után jönnek, a most bejelentett megszorítás csak a "kiscsomag". "Sejtettük mi ezt, el is mondtuk, de Gyurcsány miniszterelnök úr, Veres pénzügyminiszter úr és a velük kesztyűs kézzel bánó sajtó nagy része méltóságában sértve nevezte depressziókampánynak és riogatásnak azokat a figyelmeztető szavakat, amiket mondtunk" - jegyezte meg a Fidesz alelnöke.

"Hintáslegény"

Szerinte Gyurcsány Ferenc abban bízik, hogyha a közhangulat által megkövetelt "politikaellenesség, pártellenesség ostyájába csomagolja" a villanyáremelést és a gázáremelést, akkor minden "lecsúszik az emberek torkán". A Fidesz két ilyen "ostyát" lát: az egyik a pártellenességre, a másik a gazdagellenességre apellál. A kormányfő és kommunikációs csapata bízik abban, hogy "ez a trükk, ez a parasztvakítás" majd működik - tette hozzá a fideszes politikus, aki szerint a "hintáslegény, hintapolitikus" miniszterelnök ahhoz nem volt elég bátor, hogy ezeket az intézkedéseket az Országgyűlés előtt jelentse be.

Pokorni Zoltán szerint úgy látszik ebben az országban lehet "szemrebbenés nélkül hazudni" a választási kampányban és aztán bejelenteni 350 milliárdos, 1000 milliárdos megszorító csomagokat. Ugyanakkor - mint mondta - bízik abban, hogy az emberek előbb-utóbb átlátnak a szitán, a "vásári komédiás-mutatványon". Szerinte a Fidesz és a KDNP frakciószövetsége nyitott az önkormányzatok vagy az államigazgatás kérdésének megvitatására, azonban nem hajlandó részt venni a kormányzat figyelemelterelő akcióiban, amelynek az a célja, hogy ne a gázáremelésről, hanem például a parlament létszámáról folyjon a vita.

Pokorni Zoltán megismételte: nem vesznek részt a kormányfő által kezdeményezett ötpárti konzultáción, hanem azt javasolják, hogy a parlamentben tárgyalják meg a kétharmados javaslatokat, hiszen a házszabály lehetőséget ad a két olvasatban való tárgyalásra.

MDF: "Pénzt vagy életet" követel Gyurcsány

A Magyar Demokrata Fórum középosztály- és vállalkozásellenesnek tartja a Gyurcsány Ferenc által ma bejelentett megszorító csomagot, amely a párt szerint a "pénzt vagy életet szemléletét tükrözi. Az MDF szerint a Gyurcsány kormány azokra vet ki adót, akik most is a vállukon viselik a költségvetést, miközben 10 ezer embert fenyegetnek meg adóhatósági vizsgálatokkal. Szerintük a ma bejelentett program a feketegazdaságot és a munkanélküliséget fogja erősíti, mert különösen a kis- és középvállalkozásokat sújtja, valamint tovább bonyolítja az amúgy is túlkomplikált adórendszert azzal, hogy újabb adónemeket vezet be. A párt Dávid Ibolya által írt közleményében azt is hiányolta, hogy a kormányfő nem mutatott be hatástanulmányokat a változtatások alátámasztására.