A Fidelitas "Fizetsz?" címmel tájékoztató kampányba kezd a fiatalok körében a kormánypártok "hintapolitikájáról" és minden parlamenti, valamint azon kívüli eszközt igénybe vesz az általa tandíjnak tartott utólagos képzési hozzájárulás bevezetése ellen.

A Fidesz ifjúsági tagozata ezen kívül ősszel, amikor újra megkezdődik az oktatás a felsőoktatási intézményekben, "kisebb vagy nagyobb demonstrációtól, megmozdulástól sem riadna vissza". Erről Ágh Péter és Koszorús László, a Fidesz országgyűlési képviselői, a Fidelitas alelnökei számoltak be vasárnap délutáni budapesti sajtótájékoztatójukon.

A legnagyobb ellenzéki párt politikusai által közölt számok értelmében, ha valaki a budapesti Semmelweis Egyetemen szerez diplomát - ahogy Kóka János szabad demokrata gazdasági miniszter - annak 13 millió 800 ezer forintot kellene majd visszafizetnie, aki - mint Hiller István szocialista pártelnök, miniszter - a budapesti ELTE történelem szakán, annak 3 millió 400 ezret, míg aki a Pécsi Tudományegyetemen lesz tanár vagy közgazdász, mintegy 2 millió forintot.

Kérdésre válaszolva Koszorús László elmondta, hogy ezeket az összegeket nem a jelenlegi fizetésekből számolták vissza, hanem az említett intézmények weblapjairól vették le: ennyit térítenek a fizető hallgatók 5, illetve 6 év alatt, félévekre lebontva. "Melyik politikus gondolhatja komolyan a mai Magyarországon, hogy a családok vállalnák azt, hogy gyermekük mínusz 13 millió forinttal kezdje a pályát - kérdezte a képviselő".

Ágh Péter, illusztrálva az MSZP és az SZDSZ "hintapolitikáját", elővette az Oktatási Minisztérium korábbi közleményét, amelyben nincs szó tandíjról, valamint felidézett egy kerekasztal-beszélgetést, ahol Arató Gergely szocialista államtitkár és Sándor Klára szabad demokrata ügyvivő cáfolták, hogy a koalíció választási győzelme esetén bevezetnék a tandíjat.

A képviselő értékelése szerint a koalíciós pártok csak jókat ígértek az országgyűlési választási kampány során.  A Fidelitas álláspontja szerint az említett intézkedés még jobban kettészakítaná a társadalmat, a szegényebb családoknak nagyon meg kellene gondolniuk, hogy vállalják-e ezt a kockázatot. 

A Fidelitas vezetői azt is megemlítették, hogy Kóka János és Hiller István ingyen szerezték diplomáikat.