Az önkormányzati, választójogi kérdésekkel kezdte munkáját az új kormány, amely hétfőn tartja első ülését. Több olyan javaslatról is tárgyalnak, amelyet csak az ellenzék támogatásával lehet elfogadtatni.

Hétfőn tartotta alakuló ülését a második Gyurcsány-kormány, és az első tíz perc kivételesen nyilvános volt a sajtó számára. A miniszterelnök elmondta, hogy összehívják a parlament rendkívüli ülésszakát, az első időszakban több kormányülés is lesz egy héten, és másfél tucatnál is több törvényjavaslatot terjesztenek majd az Országgyűlés elé.

Ezeket ismertetve Gyurcsány Ferenc elmondta: az Új Magyarország program reformjai közül elsőként a közjogi reformmal összefüggő jogszabályok kerülnek napirendre. Így a kistérségi társulások szorosabb integrációjáról szóló, amelynek lényege, hogy bizonyos feladatokat az önkormányzatok nem egyedül, hanem közösen látnának el. Tárgyalják a regionális önkormányzatok létrehozásának tervezetét, valamint a kisebb parlamentről és az önkormányzati képviselők számának csökkentéséről szóló jogszabályt. A javaslatcsomag része az új pártfinanszírozás, a képviselői összeférhetetlenség és mentelmi jog szigorítása.

Ezen kívül több, a központi államigazgatás intézményeinek szervezeti átalakításáról szóló javaslat is napirenden van: a regionalizmus, az államigazgatásban foglalkoztatottak számának csökkentése, az államháztartás hatékony működését elősegítő, szervezeti átalakítások, a költségvetés egyes fejezeteinek zárolása. Tárgyal a kormány az államreform bizottság és a fejlesztési kabinet pontos jogállásáról is.

A kormány terveinek véghezvitelét nehezítheti, hogy több törvénymódosításhoz az ellenzék támogatására is szükség lesz, miután kétharmados jogszabályokról van szó. Ilyen például a parlamenti és önkormányzati képviselők számának csökkentését célzó törvény, vagy a regionális önkormányzatok létrehozása. Utóbbi esetében ráadásul a Fidesz már jelezte, aggályai vannak az elképzeléssel kapcsolatban. Kérdéséses a kistérségi társulások kötelezővé tételének elfogadása is, miután ez az előző ciklusban már megbukott az ellenzék tiltakozásán.