Kuncze hümmögött az MSZP-programról

2006.06.13. 11:44

Megfelelően kidolgozott program nélkül érkeztek a szocialisták a májusban zajlott koalíciós tárgyalásokra, az egészségügyi rendszer átalakításáról pedig csak a meghívott szlovák szakértő tudta meggyőzni őket - állítják SZDSZ-es politikusok. Az MSZP-s Kökény Mihály ugyanakkor azt mondja, hogy valójában volt programjuk és az SZDSZ-esek csak a pártjukat akarják pozícionálni az ilyen kijelentésekkel.

"Nekünk igen részletesen kidolgozott programunk volt, a szocialistáknak, khm, nem annyira. Így az egyeztetéseken szinte végig a mi javaslatainkról volt szó, igaz, arról volt véleményük az MSZP-seknek" - emlékezett vissza Kuncze Gábor pártelnök a koalíciós tárgyalásokra csütörtökön, a Liberálisok Házában. A nyilvános beszélgetésről az szdsz.hu közölt rövid összefoglalót.

Kuncze azt is elárulta a koalíciós tárgyalásokról, hogy leginkább az egészségügyről szóló szakaszban rekedtek meg. "Amikor az egészségügyi fejezetről tárgyaltunk, akkor volt, amikor annyira holtpontra jutottak az egyeztetések, hogy azt mondtam, hazamegyünk" - mondta Kuncze, aki azt is hozzátette, hogy miután ezt mondta, a tárgyalópartnereik rugalmasabbá váltak.

A beszámoló szerint ezt követően támadt Molnár Lajos egészségügyi miniszterjelöltnek az az ötlete, hogy hívjanak meg szlovákiai szakembereket, akik elmondják, hogy náluk hogyan működik a több-biztosítós modell. "A két szlovákiai szakértő este kilenckor mutatta be, hogy működik náluk a rendszer Gyurcsány Ferencnek és a többi szocialistáknak. Ez láthatóan megtörte a jeget" - mondta Molnár Lajos, aki azt is meghallotta, hogy az egyik MSZP-s a másiknak odasúgta: "ezt nem tudjuk megúszni".

Az SZDSZ-es politikusok véleményével szerettük volna szembesíteni a koalíciós tárgyalásokon részt vett vezető szocialista politikusokat - így Hiller István pártelnököt és Lendvai Ildikó frakcióvezetőt is -, de hiába kértük munkatársaikat, a politikusok nem reagáltak megkeresésünkre. Hiller István titkára arra hivatkozott, hogy a frissen kinevezett miniszter a következő két napban nagyon elfoglalt.

A szocialisták egészségügyi szakpolitikusa, a korábban miniszteri posztot is betöltő Kökény Mihály kérdésünkre azt mondta: "Mindkét félnek volt programja, de most már csak az számít, hogy mi van a kormányprogramban." "Ha nem lett volna elképzelésünk, akkor nem lett volna miről vitatkozni" - tette hozzá. Kökény szerint az SZDSZ-es politikusok csak a pártot próbálják pozícionálni az ehhez hasonló kijelentésekkel.

Tiefenthaler Eszter

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK