Később döntenek a felszámolandó hivatalokról

2006.06.13. 16:52

Hetek múlva derül csak ki, hogy milyen állami intézményeket számolnak fel a megszorító csomag keretében.

Tíz százalékkal csökken a központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak létszáma, 2006 végéig a minisztériumokból és az országos hatáskörű szervektől mintegy 7 ezer embert küldenek el - ismertette a kormány keddi döntését a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Gál J. Zoltán.

Közölte: év végén a dolgozók száma összesen legfeljebb 62 ezer 691 fő lehet. Bejelentette azt is, hogy a kabinet elfogadta azt a törvénytervezetet is, amelynek célja, hogy az állami szférában is megjelenjen a teljesítményelv.

A 32 megszűnő állami intézményre vonatkozó kérdésre az államtitkár azt válaszolta: az egyes tárcák vezetői jelölik ki, milyen intézményeket vonnak össze, szüntetnek meg a minisztériumoknál. Hogy pontosan ezeknek mi a köre, a következő hetekben fog kiderülni, de főként országos hatáskörű intézményeket érintenek az összevonások és a megszüntetések.

A megszorító intézkedéseket tartalmazó Új egyensúly programban az szerepel, hogy a megszűnő intézmények révén 2008-ra 4100 fővel csökken az itt foglalkoztatottak létszáma, 12 milliárd forinttal csökkennek a működési költségek. Emellett több intézményt összevonnak, illetve átszerveznek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK