Vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy a kirándulást szervező tanárok hibát követtek-e el azzal, hogy erdei tájékozódási feladatot adtak alsó tagozatos gyerekeknek. A játékban részt vevő gyerekek közül három kislány eltévedt, és csak másnap akadtak a nyomukra. Az [origo] által megkérdezett tanárok szerint csak 12 év feletti gyerekekkel lehet ehhez hasonló játékot játszani.

Meghallgatja a rendőrség a kirándulást szervező tanárokat, illetve szükség esetén a helyszínen is vizsgálatot tart. Így vizsgálják meg, hogy követtek-e el mulasztást azok a tanárok, akik erdei tájékozódási feladatot adtak egy budapesti általános iskola 7 és 9 éves diákjainak - tudtuk meg a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől, Varsányi Zsolttól. Az erdei tájékozódási játék során három kislány eltévedt, és csak másnap hajnalban akadtak a nyomukra.

A kirándulást szervező XVI. kerületi Lemhényi Dezső Általános Iskola igazgatója munkatársán keresztül üzente az [origo]-nak, hogy nem nyilatkozik a sajtónak. Munkatársa annyit mondott, nagy elővigyázatosság előzte meg az erdei programot.

Az iskola bejáratánál kedden délelőtt néhány gyerekkel és hozzátartozóikkal beszéltünk. Elmondták, hogy az iskola rendszeresen szervez kirándulást a Pilisi Parkerdőbe. "Az erdő nagyon nagy, könnyű eltévedni" - mondta egy negyedikes kisfiú. Az unokájáért érkező nagypapa annyit mondott az [origo]-nak, hogy egységes szabályt kellene hozni arra vonatkozóan, hogy mennyi idős gyerekeket lehet erdei kirándulásra vinni és hány felügyelőnek kell kísérni őket.

A gyakorlat az általános iskolákban az, hogy a kirándulásokon tíz gyerekre jut egy felügyelő - tudtuk meg általános iskolai tanároktól. Az egyik fővárosi iskola tanára úgy nyilatkozott az [origo]-nak, hogy 12 éven aluli gyereket felelőtlenség állandó felügyelet nélkül hagyni egy erdőben. Más iskolákban is szerveznek a felsősöknek hasonló tájékozódási versenyt, de ilyenkor például egy-egy régebbi diákot állítanak azokra a pontokra, ahol irányt lehet téveszteni, így biztosítják, hogy senki ne tévedjen el. A kirándulásokra vonatkozó szabályokat illetően megkerestük az Oktatási és Kulturális Minisztériumot, de a tárca jelenleg is zajló átalakítása miatt senki nem elérhető a sajtóosztályon.

A rendőrség szóvivőjének elmondása szerint a hétfőn eltévedt 7 és 9 éves gyerekeknek felügyelő nélkül kellett különböző tájékozódási pontokat elérniük a pilisi erdőben. Az egyik csoportba három lányt és két kisfiút osztottak, de a gyerekek között vita alakult ki arról, hogy merre menjenek, ezért elváltak egymástól. A fiúk és a lányok is rossz irányba indultak, de a fiúk később csatlakoztak egy másik csoporthoz, amely tudta a helyes irányt. A lányok viszont teljesen eltévedtek, egész nap nem akadtak a nyomukra.

Egész hétfő délután és éjjel keresték a kislányokat, a kutatásban részt vettek a rendőrök mellett az erdészek és barlangi mentők is. A helyszínen voltak a kirándulást szervező budapesti iskola tanárai és a kislányok szülei is. A gyerekeket kedden hajnali öt óra előtt egy fa tövében találta meg a pilismaróti erdészet vezetője. A kislányok összesen 22 kilométert tettek meg a helyes utat keresve, majd sötétedéskor megpihentek egy fa tövében. A gyerekek egészségesek, nem száradtak ki - mondta a rendőrségi sajtóreferens. Kalandnak fogták fel, ami velük történt, elmesélték azt is, út közben milyen állatokat láttak.

Tiefenthaler Eszter