Büntetni akarják a lógós helyi képviselőket

2006.06.14. 11:24

Negyedével csökkenthetik a tiszteletdíját annak az önkormányzati képviselőnek, aki nem jár testületi ülésre - ezt tartalmazza a kormány most benyújtott törvénytervezete. A javaslat maximalizálja a polgármesteri és képviselői fizetéseket is.

Ősztől megváltozik az önkormányzati tisztségviselők díjazása és "büntethetik" a nem dolgozó képviselőket. A kormány most benyújtott törvényjavaslata szerint a képviselő havi tiszteletdíját a köztisztviselői illetményalapból fix, a lakosságszámtól függő szorzók alapján számítják ki a jövőben, és csökkentik a bizottsági tagság után járó pótlékot is.

Az indoklás szerint így elkerülhető, hogy helyi rendeletek megalkotásával jelentős eltéréseket alakíthassanak ki a tiszteletdíjakban, s ez szolgálja a takarékos gazdálkodás érdekeit is.

A törvénytervezetben az áll: a képviselő-testület a kötelezettségeit megszegő képviselő megállapított tiszteletdíját legfeljebb 25 százalékkal, maximum 12 havi időtartamra csökkentheti, illetőleg természetbeni juttatását ugyanilyen időtartamra megvonhatja.

Ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés, illetve a megvonás újra megállapítható. Az indoklás hozzáteszi: a települési képviselő feladatait a település érdekében látja el, az önkormányzati törvény pedig előírja, hogy a képviselő köteles részt venni a testület munkájában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK