Belülről vitatják az MSZP fővárosi taktikáját

2006.06.15. 14:10

Molnár Gyula maradt az MSZP fővárosi listájának élén a párt szerda esti tanácsülését követően. Azt azonban információink szerint nem jelentették ki a tanácskozáson, hogy Molnár Gyulát indítják főpolgármester-jelöltként, ezzel nem is ért egyet mindenki a pártban.

Az MSZP budapesti tanácsának szerda esti ülésén nem történt érdemleges változás az MSZP fővárosi listáján, lényegében elfogadták a budapesti elnökség korábbi előterjesztését. Így Molnár Gyula lesz a listavezető, őt Gy. Németh Erzsébet, Horváth Csaba, Steiner Pál, Hunvald György és Hagyó Miklós követi. Az egyetlen változás az volt, hogy Devánszkiné Molnár Katalin helyet cserélt Andó Sándorral, és feljött a 21. helyről a 20.-ra. Arról azonban nem volt szó az ülésen információink szerint, hogy a listavezetőt főpolgármester-jelöltként indítsa a párt, Demszky Gábor ellenében. A listáról és a jelöltről a végső szót a párt küldöttgyűlése mondja ki, jövő pénteken.

Bár egyelőre nem jelentette ki az MSZP, hogy Molnár Gyula lesz a főpolgármester-jelöltje, Lénárt László, az MSZP budapesti tanácsának alelnöke az InfoRádiónak szerdán már azt mondta: a szerda esti ülésen kétféle meghatalmazást adhatnak a tárgyalódelegációnak. E szerint ha az SZDSZ elfogadja, hogy közös listán induljon a választáson a szocialistákkal, akkor támogatják Demszky Gábort. Mivel azonban az SZDSZ többször is kijelentette az elmúlt napokban, hogy nem akarnak közös listát, egy másik forgatókönyv lép életbe: Lénárt nyilatkozata szerint ugyanis ha nem fogadják el a közös listát, akkor Molnár Gyula jelenlegi XI. kerületi polgármestert indítják a posztért.

Molnár Gyula, az MSZP fővárosi elnöke korábban azt mondta, a fővárosi listavezető potenciális főpolgármester-jelölt is lesz, de  továbbra is tárgyalni akarnak az SZDSZ-szel a közös indulásról.

A jelölés kérdésében azonban a budapesti MSZP is megosztott: az V. kerületi szervezet elnöksége ugyanis nem tartja jó ötletnek, hogy a koalíciós pártok külön jelöltet állítsanak, mert ezzel a jobboldal győzelmi esélyeit növelnék. A szervezet Molnár Gyulának írt levelében - melyet Pásztor Tibor kerületi elnökhelyettes írt alá - Demszky mellett érvel, úgy fogalmaz: "a főpolgármester-jelölés kérdésében szükségszerű az SZDSZ-szel megállapodást kötni a közös jelöltről, azaz a jelenlegi körülményeket figyelembe véve Demszky Gábor személyéről." Nem értenek egyet a közös listával sem. Azt írják erről: "fontosnak tartjuk, hogy budapesti szinten a két párt külön méresse meg magát, ezzel lehetőség nyílik arra, hogy egy esetleges közös főpolgármester-jelölt mellett is az MSZP önálló arculattal jelenjen meg."

Komáromi Gergely

KAPCSOLÓDÓ CIKK