Nagy felfordulás várható Budapesten jövő hét közepén, George Bush látogatásakor. Mivel az amerikai elnök a világon az egyik legjobban védett személy, Budapesten is rendkívüli biztonsági intézkedések lesznek: nemcsak a csatornarendszert fésülik át azon a környéken, ahol Bush időzik, de köröző helikopterek és a háztetőkön lapuló mesterlövészek is vigyáznak majd. Azon a környéken, ahol Bush kiszáll páncélautójából, még a függönyt se lehet elhúzni. Az elnök együtt ebédel majd a magyar vezetőkkel, és tiszteleg 1956 emléke előtt.

Kardos Imre dandártábornok, a Köztársasági Őrezred parancsnokának helyettese az [origo] kérdésére az mondta, George Bush amerikai elnök jövő heti budapesti látogatásakor - bár a teljes programot még nem ismerik - becslése szerint ezernél több rendőr vesz részt a védelem ellátásában, ugyanakkor katonákra nem lesz szükség. A biztosításban részt vállal emellett az amerikai elnök mintegy 300 fős testőrsége is. Az elnök közvetlen, személyes védelmét a magyar és amerikai hatóságok együtt biztosítják. (Vlagyimir Putyin orosz elnöknél ez másként volt, az ő közelébe nem engedték a magyar testőröket, csak oroszok voltak mellette.)

Bár Vlagyimir Putyin orosz vagy Móse Kacav izraeli államfő látogatásakor is jelentős biztonsági intézkedéseket tettek - volt akkor is útzár, mesterlövészek a háztetőkön és páncélozott autók -, most akkora lesz a készültség, mintha a két korábbi látogatáson tapasztaltakat összeadnánk - érzékeltette a készültséget Kardos.

Azokon a helyeken, ahol időzik majd az elnök, teljes útzár és parkolási tilalom lesz, az egész környéken. Ahol kiszáll páncélozott autójából Bush, a környéken lakóknak el kell függönyözniük az ablakokat, és nem szabad majd kukucskálniuk sem. Emellett a környező épületek tetején mesterlövészek figyelnek majd mindenkit, a levegőben helikopterek köröznek, repülési tilalmat is elrendelnek Budapest fölött. A háztetők mellett a csatorna- és barlangrendszereket is átfésülik - mondta Kardos.

Bush budapesti látogatásán az 1956-os magyar forradalom emléke előtt tiszteleg - közölte Stephen Hadley, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója csütörtöki washingtoni sajtóértekezletén. Az elnök, akit útjára felesége, Laura Bush is elkíséri, a június 22-i, csütörtöki napot a budapesti amerikai nagykövetségen kezdi. Az elnök hivatalos üdvözlését a Sándor palota előtt tartják meg. Bush ezt követően találkozik Sólyom László köztársasági elnökkel, majd pedig az Országgyűlés épületében Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Az elnököt ezt követően Szili Katalin házelnök, majd az öt parlamenti párt vezetői üdvözlik.

A magyar köztársasági elnök és a kormányfő ebéden látja vendégül Busht, majd  koszorúzással tisztelegnek együtt azok emléke előtt, akik a kommunizmus elleni 1956-os felkelésben életüket vesztették. Az amerikai elnök később az 1956-os forradalmat méltató beszédet mond, amelyben kiemeli Magyarország figyelemreméltó átalakulásának ihlető példáját és tanulságait is és üdvözölni fogja azokat az erőfeszítéseket, amelyek a reform továbbvitelét célozzák napjainkban a térségben.

Lihr Gábor, a Külügyminisztérium sajtókapcsolati osztályvezetője szerint valószínű, hogy a Ferihegyi repülőtérről az Üllői úton, majd a Kossuth Lajos utcán halad Bush konvoja, és az Erzsébet hídon át mennek fel a Várba, a Sándor-palotába, ahol a köztársasági elnök fogadja Busht. Onnan a Parlamentbe vezet Bush útja, majd délután beszédet mond az elnök, de ennek sem a pontos időpontja, sem a helyszíne nem ismert még. Ahol a konvoj áthalad, teljes szélességében lezárják az utat, és még a környéken sem lehet majd parkolni.

Legutóbb Vlagyimir Putyin orosz elnök februári látogatásakor voltak hasonló biztonsági intézkedések: akkor 1200 rendőr és mintegy 40 orosz testőr vett rész az államfő védelmében. Ezt megelőzően Móse Kacav izraeli elnök 2004. áprilisi budapesti útján fordult elő, hogy felfordult a főváros élete néhány napra a biztonsági intézkedések miatt, bár az ő biztosítása kisebb létszámot igényelt: mintegy 500 rendőr vigyázott rá.

Komáromi Gergely