Kuncze Gábor SZDSZ-elnök szerint jelenleg a politikában nincs kellő bátorság a reformokhoz, nem lesz semmi az önkormányzati rendszer átalakításából, sem a parlamenti képviselők számának csökkentéséből.

"Most kellenek a reformok, mindenki azt mondja, hogy az önkormányzati rendszert át kell alakítani, ott vannak a törvények a Parlament előtt. Nem lesz belőlük semmi" - jelentette ki a liberális párt elnöke a Magyar Televízió reggeli műsorában pénteken.

Kuncze Gábor azt mondta, úgy látszik, még mindig nem nőtt fel odáig az ország, hogy felismerje, mindenkinek az ország érdekei mögé kell helyeznie a saját érdekeit.

Hozzátette, hogy a kétharmados törvényekről történő szavazáskor kell az ellenzék együttműködése is, de, ha az ellenzék arra játszik, hogy "minél rosszabb, annál jobb", akkor ezek megszavazására nem sok esély van.

Több olyan ügy is van, amelyben a leendő kormánypártok - az MSZP és az SZDSZ - egyedül nem tudnak változást elérni. Ilyen például több közigazgatási kérdés, a kisebb parlament, így a választási rendszer és a kisebb önkormányzatok ügye is.

A koalíciós tárgyalások alatt Gyurcsány Ferenc akkor még kijelölt kormányfőként találkozott a Fidesz, a KDNP és az MDF vezetőjével, ahol ezekről a kérdésekről is szó esett. Gyurcsány később újabb egyeztetést kezdeményezett, a Fidesz és a KDNP azonban visszautasította azt, mondván, hogy a parlamentben kell megvitatni ezeket az ügyeket.

MTI/[origo]