Megsértették Ferihegy légterét

2006.06.16. 18:45

Engedély nélkül repült be pénteken késő délután a Ferihegyi repülőtér le- és felszálló körzetébe egy kisrepülőgép. A gépet a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) légi járőrei helikopterükkel üldözőbe vették. A pilóta a gödöllői reptéren szállt le, majd onnan elmenekült - közölte a rendőrség. Meg nem erősített információk szerint a gép a gyömrői polgármester tulajdona. A gödöllői repülőtér parancsnoka szerint előfordulhat a véletlen berepülés a ferihegyi légtérbe.

Forrás: MTI
A Rebisz helikoptere

Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője a távirati irodának elmondta: pénteken délután 17 óra 30 perc körül egy ismeretlen légi jármű radarjele tűnt fel a ferihegyi légiforgalmi irányítás radarján, Gyömrő térségében, közel az érkező repülőgépek útvonalához.

A gép szabad szemmel is látható volt a ferihegyi irányítótoronyból. A légi jármű nem jött közelebb a repülőtérhez, nem veszélyeztette az induló és érkező forgalmat, tehát várakozásra sem kényszerültek miatta gépek - tette hozzá. Mint mondta, a torony ügyeletese az ismeretlen légi járműről értesítette a légirendészetet, amelynek a helikoptere éppen levegőben volt a közelben, így a kisgép után mehetett. A helikopter Gödöllő repülőterén találta meg a DiamondStar típusú, négyüléses kisgépet. A pilóta addigra már elhagyta a járművet.

A Ferihegyi repülőtér körzetébe csak repülési tervvel lehet berepülni, a gépnek rádiókapcsolatban kell lennie a légiforgalmi irányító szolgálattal, és egy úgynevezett válaszjeladónak kell működnie a repülőgépen. Ez a gép egyikkel sem rendelkezett: nem adott le repülési tervet, nem rádiózott, a légiforgalmi szolgálat nem tudott vele kapcsolatba lépni, és nem volt válaszjel-adója sem, amivel azonosítani tudták volna. Emiatt kellett értesíteni a légirendészetet - tette hozzá a szóvivő.

Both Lajos, a gödöllői repülőtér parancsnoka azt nyilatkozta: a repülőgép Gödöllőről szállt fel, helyi gyakorló repülést végzett, majd Gödöllőn leszállt. A pilóta nem menekült el: amikor letette a gépet, tőle kézfogással elbúcsúztunk, majd autóba ült és elhajtott. A rendőrségi helikopter nem üldözte a gépet. Tíz perccel később jött, keresték a pilótát, mi pedig mondtuk, hogy már elment - mondta a parancsnok.

Hozzátette: a gépet érvényes szakszolgálati engedéllyel rendelkező pilóta vezette, aki gyakorlott pilótának mondható, mivel több éve van engedélye. A parancsnok nem kívánta megmondani, ki vezette a repülőgépet. 

Forrás: MTI
A légtérsértő gép

A parancsnok elmondása szerint a gödöllői repülőtér nagyon közel van a Ferihegyi repülőtérhez, ezért előfordulhat, hogy valamelyik repülőgép véletlenül berepül a ferihegyi CTR-be - repülőtéri irányító körzetbe.

"Ez nem főbenjáró bűn, nem a légiközlekedés veszélyeztetése. Ez szabálysértés, körülbelül olyan, mint amikor valaki átmegy a piroson" - tette hozzá. Mint mondta, ez a repülőgép pilótájának felelőssége.

A rendőrség tájékoztatása szerint a Rebisz légi rendészeti járőrei MD-500-as helikopterükkel Budapest felett járőröztek, amikor a ferihegyi torony segítséget kért tőlük. Jelezték a járőröknek, hogy a nemzetközi repülőtér le- és felszálló sávjába ismeretlen repülőgép hatolt be, amelyen hatósági jelzés nem szerepelt.
A rendőrség információja szerint a gépen egy ember, a pilóta tartózkodott, akinek ismerik a személyazonosságát, s ennek alapján keresik - közölte Németh Lajos, az ORFK sajtóosztályának vezetője.

Az osztályvezető arra hivatkozva, hogy személyre vonatkozó információt nem adhatnak ki, nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni azt az értesülést, hogy a gép a gyömrői polgármesteré.

Forrás: [origo]
Adatgyűjtés a gödöllői repülőtéren

Gyenes Levente, a Pest megyei Gyömrő polgármestere a távirati irodának elmondta, hogy pénteken nem repült. Igaz, ugyan - tette hozzá -, hogy van egy kisrepülőgépe, amellyel a gödöllői repülőtéren szokott fel-és leszállni, "a mai napon azonban nem használtam a repülőgépemet" - mondta.

Gálik Viktória, a Rebisz szóvivője szerint a helikopter pilótája felvette a gödöllői repülőtéren talált repülőgép adatait, lajstromjelét és jelentette azokat a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálatnak. A légieseményről a HungaroControl tesz bejelentést majd a Légirendészeti Parancsnokságnak, amely szabálysértési feljelentést tesz a pilóta lakóhelye szerinti illetékes rendőrkapitányságon - tette hozzá.