Már csökken a Tisza vízszintje Szegednél, a folyó szombat este tetőzött. A folyó déli országhatár közeli szakaszán még elsőfokú árvízvédelmi készültéség van érvényben.

A Tisza 730 centiméteren tetőzött Szegednél szombaton este, vasárnap reggelre már egy centimétert csökkent a vízszint; Mindszentnél a tetőzés hétfőre várható - tájékoztatott az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletvezetője. A Tisza vízszintje vasárnap reggel Mindszentnél 765 centiméter volt, a tetőzést legfeljebb 770 centiméteres szinten várják hétfőre - mondta Priváczkyné Hajdu Zsuzsa.

A folyó országhatár közeli szakaszán elsőfokú, mindszenti vízmércéhez tartozó szakaszán - előreláthatólag a jövő hét második feléig - másodfokú készültség van érvényben, a vízszint az előrejelzések szerint ott ekkora csökken 750 centiméter alá - közölte a szakember.

A tavaszi árhullám idején a Tisza Mindszentnél 1.062 centiméteres, Szegednél 1.009 centiméteres rekord vízszinten tetőzött. Az elmúlt napok napsütéses időjárásának, a növényzet fejlődésének és a szivattyúzásnak köszönhetően a belvízzel elöntött terület nagysága jelentősen csökkent, a legutóbbi jelentés alapján 17 ezer hektárt borított víz - tudatta az ügyeletvezető.