Nyolc törvénymódosító javaslatot nyújtott be a Fidesz a parlamentnek a takarékos állam jegyében. Ezek között szerepel a miniszteri fizetések jelentős csökkentése és a kormánytagok megbírságolásának lehetősége is, ha a költségvetési hiány túllépi a tervezettet.

Az átlátható, takarékos állam és politika jegyében nyolc törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek a Fidesz - közölte Navracsics Tibor frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki párt többek között a Fejlesztési Kabinetet ellenőrző országgyűlési bizottság és a Költségvetési Tanács felállítását indítványozza.

Az ellenzéki párt által benyújtott törvényjavaslat szerint a Költségvetési Tanács véleményezné a költségvetést. Feladata lenne véleményt mondani pénzügyi-gazdasági szempontból a kormány által benyújtani tervezett költségvetési törvényjavaslatról, majd pedig az Országgyűlés által elfogadott, de még ki nem hirdetett költségvetési törvényről is.

Az átlátható állam jegyében indítványozták azt is, hogy a kormánytagok anyagi felelősséget viseljenek a költségvetési hiány túllépése esetén. A fideszes indítvány szerint ha az Európai Közösségek Statisztikai Hivatala által megállapított hiány a törvényben meghatározott mértéket 0,5 százalékponttal meghaladja, a kormánytag egyhavi fizetésével felel. Ha azonban a hiány több mint 1,5 százalékponttal haladja meg a tervezettet, a kormánytagnak már hathavi illetményének megfelelő összeget kellene fizetnie büntetéséként - olvasható a javaslatban.

A Fidesz a takarékos állam megteremtése érdekében ismét előállt a 200 fős parlament tervével. Ehhez azonban módosítani kellene az alkotmányt, és csak ezután kerülhetne sor az új választójogi törvény kidolgozására . Annak érdekében, hogy a következő parlamenti választásokat már e törvény alapján lehessen lebonyolítani, a javaslat jövő áprilisig biztosít határidőt a pártoknak, hogy megállapodjanak a részletekről.

Javasolják még a miniszterek fizetésének 2002-es szintre történő leszállítását. Ezt azzal indokolta a párt, hogy a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány időszaka alatt a miniszteri fizetések több mint duplájára emelkedtek a 2002-es szinthez képest . Az ország jelenlegi gazdasági állapota, a teljes lakosságot érintő jelentős megszorítások azonban szerintük indokolják, hogy a takarékosságot a kormány magán kezdje.

Az átlátható politika érdekében tenné kötelezővé a vagyonnyilatkozatot az állami érdekeltségbe tartozó vállalatok felügyelőbizottsági tagjainál, a parlamenti képviselőknek pedig a vagyonnyilatkozat mellett adóbevallásukat és az elnyert állami vagy uniós támogatásokat is nyilvánosságra kellene hozniuk.