Vitatja a minisztériumi vizsgálat megállapításait a hazai szervátültetések korrdinálásával megbízott szervezet vezetője, akit állítólagos szabálytalanságok miatt mentettek fel. Borsi József nem tudja, hogy miért tett Molnár Lajos miniszter rendőrségi feljelentést, szerinte a magyar halottakból szerveket kioperáló külföldi orvosok engedélyeivel minden rendben volt. Azt pedig egyáltalán nem érti, hogy "pénzkezelési szabálytalanság gyanúja" miért merülhet fel, hiszen a szervkivételeket nem kíséri pénzmozgás.

Idén mindössze három esetben volt rá példa, hogy külföldi orvosok szerveket vettek ki magyar klinikai halottakból. Valószínűleg ezen esetek körül kell keresni azokat a pontosabban meg nem nevezett szabálysértéseket, amelyek miatt hétfőn rendőrségi feljelentést tett Molnár Lajos egészségügyi miniszter, aki egyúttal felmentette tisztségéből Borsi Józsefet, a Hungarotransplant Kht. igazgatóját.

A hazai szervátültetések koordinálására az Egészségügyi Minisztérium által alapított társaság felmentett vezetője nem tudta megmondani az [origo]-nak, hogy miért történt meg a feljelentés és hogy személy szerint őt magát miért mentették fel. "Eddig összesen tizenhét ember életét mentettük meg, remélem, ezért nem jár büntetés vagy meghurcoltatás" - mondja Borsi.

Még az előző tárcavezető, Rácz Jenő indított vizsgálatot május 18-án, mert "olyan bejelentés érkezett az Egészségügy Minisztériumba (EüM), amely eljárásbeli szabálytalanságokra utal átültetendő szervek külföldi betegeket érintő felhasználásával kapcsolatban" - fogalmaz az EüM beszámolója.

A vizsgálat eredményéből egyelőre annyit tettek közzé, hogy a Hungarotransplant közreműködésével idén több orvoscsoport operált ki magyar elhunytakból szerveket, és bár a beavatkozások szabályszerűek voltak, "az eljárás során nem tartották be a szigorú jogszabályi előírásokat". A minisztérium hétfői közleményében az állt, hogy a szervátültetést olyan külföldi személyzet végezte, amely nem rendelkezett "ezen orvosi tevékenység végzésére való jogosultsággal".

Borsi József ellenben határozottan állította kérdésünkre, hogy mindhárom idei esetben (egy német, egy osztrák és egy olasz csoport volt itt) rendben voltak a papírok. A felfüggesztett igazgató szerint a szervekért Magyarországra utazó külföldi orvosoknak azt kell igazolniuk, hogy diplomával rendelkeznek és hogy a hazájukban jogosultak ilyen műtétet végezni.  Borsi szerint "nem engedélyt kapnak a szervek kivételére, hanem nyilvántartásba vétel történik ilyenkor, ez egy egyszerű regisztráció".

A volt vezető szerint minden ilyen esetben "óriási időkényszer alatt" cselekednek, hiszen a beteg számára szükséges szerv megtalálásánál, kivételénél és elszállításánál a gyorsaság rendkívül fontos, ez mindennek a lényege. Borsi azt mondja, hogy ők mindhárom esetben, "szóban és írásban" is közölték a külföldi orvosokkal a szabályokat. "Van, akitől már megjöttek a szükséges papírok ez ügyben, van, akitől még nem, de folyamatban van" - állítja a felmentett igazgató.

Kérdésünkre, hogy lehet-e ez a feljelentés alapja, azt mondta, hogy nem tudja. Arról Borsinak pedig végképp fogalma sincs, hogy Molnár Lajos mire utalhatott hétfői sajtótájékoztatóján akkor, amikor azt mondta: szervkereskedelemről nem lehet beszélni, de "pénzkezelési szabálytalanság gyanúja is felmerült". A volt vezető ugyanis állítja, itt nincs semmiféle pénzmozgás, a szervek ingyenesek, szerinte másra gondolhatott a tárcavezető, amikor pénzről beszélt.

Rácz Jenő volt minisztert, aki a vizsgálatot indította, és Sótonyi Pétert - az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökét, akit Molnár Lajos hétfőn teljes jogkörű miniszteri biztosnak nevezett ki - nem tudtuk elérni.

Lencsés Csaba