Öt feltételt fogalmazott meg Tarlós István, amelyeket a Fidesznek teljesítenie kell ahhoz, hogy a párt főpolgármester-jelöltjeként induljon. Nem hajlandó például belépni a Fideszbe, és ha nyer, kormánypárti helyetteseket is akar maga mellé. Emellett ragaszkodik a négyes metróhoz. A Fidesz szombaton dönt, elfogadja-e a feltételeket. Eközben kiderült: Demszky Gábor főpolgármester Tarlóst tekinti legkomolyabb kihívójának.

Kedden találkozott egy óbudai vendéglőben Orbán Viktor és Tarlós István, hogy személyesen tárgyaljanak a főpolgármester-jelöltségről. A Fidesz az óbudai politikust szeretné indítani az önkormányzati választáson Demszky Gábor ellen, Tarlós azonban feltételekhez kötötte indulását.

A közös ebéd alatt úgy tűnik, sikerült megállapodniuk az együttműködésről, Orbán ugyanis azt közölte a találkozót követően, elfogadhatónak tartja Tarlós feltételeit. Úgy fogalmazott: találkozójukon egy fontos lépést tettek előre, és ha még nem is állapodtak meg, úgy látja, meg tudnak majd állapodni. Ahhoz azonban, hogy a Fidesz az óbudai polgármestert indítsa, a párt pénteki kibővített elnökségének, majd az országos választmánynak is jóvá kell hagynia a feltételeket.

Tarlós István azt mondta a megbeszélést követően, hogy öt feltételt fogalmazott meg. Elsőként azt említette, hogy nem akar belépni a Fideszbe, függetlenként akarja irányítani a fővárost. Emellett azt is mondta, hogy ha nyer, akkor kormánypárti és jobboldali helyetteseket is maga mellé venne. Szerinte ez Óbudán is bevált, és a főváros is együttműködésre vágyik, nem ellentétekre. Később hozzátette: négy helyettest elegendőnek tartana (Demszky Gábornak hat helyettese van), közülük kettőt adhatna a jobb és kettőt a baloldal.

Tarlós harmadik pontja szerint a Fidesznek támogatnia kell a négyes metró megépítését. Feltételként szabta azt is, hogy az ellenzéki párt támogassa az uniós pályázatokat és egy új panelprogramot is. Ötödik feltétele pedig az a III. kerület vezetőjének, hogy szabad kezet kapjon a Városháza strukturális a átszervezéséhez, ami azonban szerinte nem tömeges elbocsátásokkal jár, csak a munkát tenné hatékonyabbá. Megemlítette azt is, hogy Fidesz kérése az volt, hogy vállalja el a párt listájának vezetését.

Orbán Viktor Tarlós pontjairól azt mondta, a párttagsággal kapcsolatos kérdésről el kellett gondolkodnia, de megértette a polgármester szempontját. A panelprogramról még beszélni kell - mondta Orbán, aki a többi pontot járhatónak tartotta. Elárulta azt is, hogy szerződést akarnak kötni Tarlóssal az együttműködés kereteiről, nem szeretné, ha a választás után lazább lenne a Fidesz és Tarlós kapcsolata.

Tarlós ugyan hivatalosan még nem főpolgármester-jelölt, Demszky Gábor máris őt tekinti legkomolyabb ellenfelének. A főpolgármester blogjában azt írta, Orbán Viktor jól választott, Tarlós lesz az első igazán tapasztalt, komoly jobboldali kihívója. Demszky megjegyezte azt is: sok mindenben nem értenek egyet, de  tény, Tarlós szereti a kerületét, "igazi óbudai lokálpatrióta". A főpolgármester úgy véli: a verseny kettőjük között fog eldőlni. Hozzátette: telefonon már gratulált is Tarlósnak a jelöltséghez.

Hivatalosan eddig csak az SZDSZ döntött arról, hogy Demszky Gábort indítja főpolgármester-jelöltként. A Fidesz Tarlóst kérte fel, de végleges döntés csak a párt szombati országos választmányi ülésének is meg kell erősítenie. Az MSZP sem nevezte meg jelöltjét, bár pénteken valószínűleg ez is megtörténik a párt küldöttgyűlésén. A szocialisták nagy valószínűséggel Molnár Gyula budapesti elnököt nevezik meg, bár a pártban vannak erről viták. Emellett várhatóan az MDF is önállóan méretteti meg magát, bár döntés még itt sincs, Katona Kálmán lehet a fórum főpolgármester-jelöltje.