Kalapot és világos ruhát ajánlanak a hőségre

2006.06.21. 8:51

Az [origo] kedden hőmérővel járta Budapestet, hogy kiderítse: hol van a legmelegebb a fővárosban, és hol lehet a legkönnyebben elviselni a hőséget. A BKV egyik általunk kipróbált járatán sem süllyedt 32 fok alá a higany. A legmagasabb hőmérsékletet egy gyrosárus pavilonjában mértük, szabad téren a leghűvösebb pedig a margitszigeti szökőkút melleti árnyékos tisztás.

"Ki lehet bírni még a 35-öt is, csak fújjon a szél. De a könyvárus kollégám már kezd kidőlni, folyik róla a víz" - mondta az [origo]-nak egy szórólaposztogató férfi szerda délelőtt a Határ úti buszpályaudvaron, ahol a tudósítónknál lévő meteorológiai hőmérő 35,2 fokot mutatott.

"A fizikai munkát végző dolgozóknál ilyen hőmérsékleti viszonyok mellett szükséges, hogy a munkáltatók a munkavállalóik számára igény szerint, de legalább félóránként védőitalként 14-16°C hőmérsékletű ivóvizet vagy azonos hőmérsékletű alkoholmentes italt, valamint az előírtaknak megfelelő pihenőidőt biztosítsanak" - olvasható az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közleményében, de úgy tapasztaltuk, hogy az előírásoknak a gyakorlatban nem mindig tesznek eleget.

A Móricz Zsigmond téri villamosmegálló felújításán dolgozó munkások szerint a víziváson kívül lényegében semmit sem lehet tenni a meleg ellen. Ők 3-4 liter folyadékot is megisznak kilenc órás munkaidejük alatt, amelybe a nap legforróbb időszaka is beleesik. A munkások a Gellért szállodánál lévő forrástól hordják maguknak a vizet. Úgy érzik, könnyebben viselnék a kánikulát, ha lenne nap közben zuhanyozási lehetőségük, de erre nincs mód. Elmondták: sokszor a pihenőidejüket sem töltik ki teljesen, mert a minimálbérrel fizetett munkának határidőre kész kell lennie.

A ventilátor elnyomja a vevők hangját

Sok folyadékkal próbálja a hőség ellen felvenni a harcot a Határ úti gyros-sütöde fiatal  kiszolgálója is. A fedett pavilonban, a sülő húsok mellett a hőmérő percek alatt 40 fok fölé kúszott, hiába a nyitott ajtón beáramló huzat. A helyiséget ventilátorral is felszerelték, de az nem folyamatosan működik. "Óránként csak húsz percre kapcsolom be, mert túl zajos. Nem hallom tőle a vendégeket" - magyarázta a kiszolgáló. A sütöde tulajdonosa arra panaszkodott, hogy a meleg a forgalmat is visszaveti, "nem megy az üzlet sem". A tulajdonos tapasztalatai szerint az emberek ilyenkor jobbára csak üdítőt vásárolnak, mert a hőségben nincs étvágyuk.

Bár a margitszigeti szökőkútban tilos fürdeni, sokan ide menekülnek a kánikula elől, és ha mást nem is szabad, legalább a lábukat belelógatják a vízbe. A szökőkút melletti árnyékos, füves részen az átlagosnál majdnem tíz fokkal hűvösebb a levegő, csak 26,5 fok van. "Máshol ezt nem lehet elviselni" - mondta az [origo]-nak egy fűben üldögélő 20 év körüli lány, aki tankkönyvvel a kezében itt készül a vizsgáira. "Nagyon rosszul tűröm a meleget, ezért hazafelé, a Moszkva térhez is inkább sétálok majd, nem szállok fel a levegőtlen villamosra" - tette hozzá.

A BKV általunk kipróbált járatain a nyitott ablakok sem tudtak észrevehető mértékben enyhíteni a hőségen. Az 50-es és 61-es villamoson 33, a nagykörúti 4-6-oson 34,8 fokot mértünk, a 26-os buszon már 36 fokot jelzett a hőmérő. A föld alatt sincs sokkal hűvösebb, a hármas metrón utazóknak 32 fokot kellett elviselniük.

Fotó: MTI
A lakótelepi lakások katlanná válnak estére

Az előrejelzések szerint 23-áig, azaz péntekig tart majd a kánikula, de utána is elérheti harminc fokot a hőmérséklet. Az ÁNTSZ megelőzésképp tanácsokat tett elérhetővé a honlapján a hőség egészségkárosító hatásai ellen. Azt javasolják például, hogy az idősek a dél körüli órákat töltsék otthon, besötétített szobában.

A besötétítés sem segít a paneleken

Előfordulhat azonban, hogy az otthon maradók sem járnak sokkal jobban azoknál, akik kimerészkednek az utcára. A panellakások többségében estére gyakran melegebb van, mint a  szabadban, mert a falakból is árad a hőség. "Délután négykor 34 fokot mutatott a hőmérő, pedig reggel besötétítettünk, és az ablakot sem nyitotta ki senki, tehát kintről sem jöhetett be a meleg" - mesélte a Havanna lakótelep egy második emeleti lakásában élő férfi, aki szerint ők még mindig jobb helyzetben vannak azokhoz képest, akik magasabban laknak, és tovább süt be hozzájuk a nap.

Az ÁNTSZ javaslatai között bőséges folyadékfogyasztás, napi többszöri, langyos vizes zuhanyzás, napvédő krém használata, könnyű, világos ruha és kalap viselése szerepel. A szívbetegségben és magas vérnyomásban szenvedőknek a hivatal azt tanácsolja, hogy panaszaik fokozódása esetén sürgősen keressék fel háziorvosukat. Tasáry Ilona, az ÁNTSZ Kommunikációs Főosztályának a vezetője a korábbi évek néhány tragikus esetére hivatkozva kiemelte, hogy még rövid időre sem szabad parkoló autóban hagyni a gyerekeket.

Janecskó Kata

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK