George Bush amerikai elnök budapesti látogatása másfél napra szinte megbénítja majd a fővárosi közlekedést, még a metró és a villamosjáratokat is érinti. Hét kerületben már hétfő óta tilos parkolni, csütörtök reggel nyolc és este hat óra között pedig Budapest frekventált pontjain több órára leállhat a forgalom. A buszok rövídített útvonalon közlekednek, vagy elterelik őket. A mentők és tűzoltók is kénytelenek kerülő utat találni. A legjobb annak, aki biciklivel vagy gyalog közlekedik.

Hétfő este 18 óratól tilos megállni és várakozni azon útvonanalak mentén, amerre az amerikai elnököt és kíséretét szállító autókaraván elhalad. A korlátozás hét kerületet érint. Csütörtök estig nem tanácsos parkolni például a Ferihegyre vezető útvonalon, a Várnegyedben, a Citadellán, a Belvárosban a Kossuth Lajos utca - Astoria - Károly körút -Bajcsy-Zsilinszky út vonalán, valamint a Parlament környékén, mert az autókat minden további figyelmeztetés nélkül elszálítják. A BRFK közleménye szerint a rendőrség kedd délelőtt tíz óráig már több mint 150, a fenti zónában parkoló autót vitetett el a BRFK XV. kerületi Mélyfúró utcai telepére.

Ugyanezeken az útvonalakon szerdán és csütörtökön időleges forgalomkorlátozásra is számíthatnak a budapestiek. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője az [origo]-nak elmondta, hogy George W. Bush programjához kapcsolódóan minimálisan harminc, legfeljebb kilencven percre teljes sávszélességben, a forgalom mindkét irányában lezárnak fővárosi utakat. A nagyobb forgalmi torlódások elkerülése érdekében arra kérte az autósokat, hogy a Hungária körúti körgyűrűn belül lehetőség szerint inkább tömegközlekedési eszközöket vegyenek igénybe.

A Bush-látogatás korlátozza a BKV forgalmi rendjét is. Kalmár János szakszolgálatvezető szerint a látogatás nagyon sok busz-, valamivel kevesebb villamos- és egy-két metrójáratot érint. Az elnöki konvoj útvonalán nem jár majd egyetlen tömegközlekedési eszköz sem, a keresztező útvonalakon pedig a járművek állni fognak, amíg Bush és kísérete elhalad. A kisföldalatti június 21-22-én csak a Deák térig jár majd, a kék metró pedig a Határ útig, ahová több buszvégállomás is átmenetileg átköltözik. A reptéri busz nem közlekedik.

Csütörtökön rövidített, illetve terelt útvonalon mennek majd a buszok. A Lánchídat érintő járatokat a híd lezárása miatt például elterelik. A szakszolgálatvezető az utasoknak azt ajánlja, hogy a sofőröknél vagy a járatvégállomásokon érdeklődjenek a pillanatnyi forgalmi helyzetről és hogy merre érdemes elindulniuk. Mivel a forgalmirend-változások pontos időpontját előre nem lehet megmondani, maguk is operatív módon járnak el - mondta Kalmár, aki szerint este hat után áll csak ismét helyre a fővárosi közlekedés.

A reptérigazgatóság közleményben hívta fel utasai figyelmét, hogy szerdán este hattól fél kilencig, csütörtökön pedig délután öt és hat között a rendőrség lezárja a reptérre vezető valamennyi utat, ezalatt az idő alatt "se ki, se be". Ezért mindenkit arra kér, hogy legkésőbb negyed órával a zárlat előtt érkezzen ki Ferihegyre, ha biztonságban el szeretné érni a gépét.

Alternatív útvonalakat kénytelen keresni a mentők és a tűzoltóság. Györffy Pál szóvivő elmondta, hogy az Országos Mentőszolgálat a rendőrséggel egyeztet az elkerülő útvonalakról, és a látogatás két napjára megerősítik a sürgősségi ellátást. Emiatt másnapra halasztanak nem létfontosságú betegszálításokat, az így felszabaduló munakerőt pedig beosztják a sürgősségi mentőcsapatba.

Az elnöki párt és a szűk, 16 tagú diplomáciai delegációt a Meridien Szállodában helyezik el. Az Amerikai Egyesült Államok elnöke csütörtökön először hazája nagykövetségére látogat, majd a köztársasági elnöki palotában fogadja őt Sólyom László. Kevéssel 11 óra előtt érkezik a Parlament épületébe, ahol Gyurcsány Ferenc kormányfő társaságában megtekinti a Szent Koronát, majd 45 perces tárgyalást folytatnak, egyebek mellett gazdasági kérdésekről, a terrorizmus elleni fellépésről.

A tárgyalást követő rövid sajtótájékoztató után Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és a parlamenti pártok vezetői találkoznak Bushsal. Ebéd után az elnök és felesége lerója kegyeletét az 1956-os forradalom áldozatai előtt a Hősök terén lévő emlékműnél, majd visszatérnek a szállodába. A program szerint Bush csütörtökön 16 óra 30 perckor a Citadellán beszédet mond, melyet a CNN hírtelevízió élőben közvetít. Az elnöki különgép várhatóan 18 órakor hagyja el a Ferihegyi repülőteret.

Csütörtök délután négy órakor a Civilek a Békért Mozgalom szervez tüntetést Bush politikája ellen. Eredetileg a rendezvényt a Parlament előtt tartották volna, de a rendőrség végül a Szabadság térre adott engedélyt.