Madárinfluenza gyanúja miatt egy újabb szárnyasfarm állományának kiirtását rendelte el a helyi állatorvos a Bács-Kiskun megyei Csólyospáloson. Süth Miklós országos főállatorvos elmondása szerint további fertőződések várhatók a környéken a nem megfelelő tartási körülmények miatt, a lakosság azonban nincs veszélyben.

Újabb Bács-Kiskun megyei településen észlelték a madárinfluenza vírus tüneteit háziszárnyasok között. Csólyospáloson egy kacsatelepen és az attól néhány kilométerre fekvő külsőgalambosi telepen is számos madárnál talált madárinfluenza-gyanús tüneteket a helyi állatorvos. Hogy ne terjedjen tovább a betegség, emiatt elrendelte a több ezer állat megsemmisítését.

Süth Miklós országos főállatorvos az [origo]-nak elmondta, hogy vizsgálat indult annak kiderítésére, miként fertőződött meg az állomány. Feltételezi, hogy vadmadarak - elsősorban ragadozómadarak, valamint varjak - terjesztették el a kórt a szabadon tartott háziszárnyasok között. Nem tartja viszont jó megoldásnak a vadmadarak vadászatát, mert a puskacsövek elől menekülő állatok széthordhatják az országban a kórokozót.

Hozzátette, idáig sikerült egy 25 kilométeres körzetben tartani a betegséget. A baromfiállományban esett összkár azonban jelentős, jelenleg meghaladja a 8 milliárd forintot.A szakember kijelentette, veszély továbbra sem fenyegeti a lakosságot, a fogyasztásra kerülő húst ugyanis szigorúan ellenőrzik az állat-egészségügyi hatóságok, a fertőzött területről pedig eleve kizárt, hogy piacra kerüljön akár egy deka szárnyas is.