A Bush mögötti látképnek örül a Külügy

2006.06.21. 11:56

Lezajlott az első Bush-ellenes demonstráció az Amnesty International szervezésében. A jogvédő szervezet - a rabok viseletére emlékeztető narancssárga ruhában és fekete csuklyában - a guantánamói fogolytábor azonnali bezárását követelte Bushtól. Göncz Kinga külügyminiszter szerint a kormány egyetért az emberi jogi fenntartásokkal, de az elnökkel másról fognak tárgyalni. Annak már előre örülnek, hogy a Bush-beszéd során Budapest látképét fogják mutatni a CNN-en.

A guantánamói fogolytábor azonnali bezárását követeli az Amnesty International (AI) a Budapestre látogató George W. Bush amerikai elnöktől. A jogvédő szervezet szerdán és csütörtökön demonstrációkkal tiltakozik azok miatt a jogsértések miatt, amelyek többek között a guantánamói fogolytáborban történtek. Az AI kéri mindazokat, akik hivatalosan találkoznak az amerikai elnökkel, hogy szólítsák fel őt a guantánamói támaszpont bezárására és a fogolyszállítási program befejezésére.

Göncz Kinga külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta: szerinte nem jelent problémát az, hogy tüntetések vannak, hiszen ez része a demokráciának. Göncz arról is beszélt, hogy Guantánamo témája szóba fog kerülni a most Bécsben zajló, az Európai Unió és Egyesült Államok közti tárgyaláson. A külügyminiszter tájékoztatása szerint a magyar kormány egyetért az emberi jogi fenntartásokkal, de azt nem említette Göncz, hogy ezt Bushnak is felvetnék.

A tárgyalásokon ehelyett szó lesz energiapolitikáról, újabb amerikai befektetőkkel kapcsolatos gazdasági kérdésekről, magyar segélyszervezetek háborús zónákban való jelenlétéről, valamint a vízumkérdésről, amelyről Göncz azt mondta: lát arra hajlandóságot a másik fél részéről is, hogy legyen az ügyben előrelépés.

A külügyminiszter közölte, hogy Magyarország csupán néhány tízmillió forintot költ az amerikai elnök látogatására, mivel a 700 fős stáb elhelyezését és a biztonsági intézkedéseket is az amerikai állam állja. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint Bush csütörtöki, Citadellán előadott beszédét a CNN csatorna egyenes adásban fogja közvetíteni, mivel itt reagál majd Bush az USA-EU csúcsra. Göncz Kinga elmondta: nagyon fontosnak tartják ezt, hiszen a háttérben Budapest látképét lehet majd látni.

Az Amnesty International szerda délutáni, fél egykor kezdődő tüntetésén csak nagyon kevesen jelentek meg. A szervezet közleményben hangsúlyozta, hogy a tüntetést a rendőrség csak tíz fő részére engedélyezte, ezért azt nem is hirdették meg, csak az AI aktivistái és a sajtó munkatársai jöttek el a Clark Ádám térre. Az Amnesty demonstrálói olyan narancssárga ruhát viseltek, amilyent a guantánamói foglyokon lehetett látni, a fejükre fekete csuklyát húztak. Egy táblát is vittek magukkal, amin Guantánamo neve állt áthúzva. A jogvédő szervezet szerdán még két tüntetést tartott: 14 órától az Andrássy úton, később pedig az Oktogonon.

Csütörtökre a Civilek a Békéért mozgalom szervez tüntetést. A részvételre buzdító szórólapon "a világ első számú terroristájának" nevezik Busht. A mozgalomba tömörülő szervezetek elsősorban az Egyesült Államok háborús politikája, foglyok megkínzása, az USA éghajlatváltozást előidéző szerepe és a génmódosított élelmiszerek terjesztése ellen lépnek fel. A Civilek a Békéért vezetője az MTI-nek elmondta, hogy több tucat szervezet (zöldek, emberjogi és szociális szervezetek) közös akciójáról van szó.

Csütörtökön további megmozdulások is várhatók: az Amnesty International folytatja a szerdán elkezdett demonstrációkat, és ugyanezen a napon a Magyar Kommunista Munkáspárt és a Baloldali Front is tiltakozik az amerikai elnök politikája ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK