Lassíthatják a vonatokat a hőség miatt

2006.06.21. 16:28

A nagy meleg megviseli a vasúti síneket is. A MÁV a biztonságos közlekedés érdekében szigorította a sínek ellenőrzését. Szükség esetén készen állnak a karbantartók, vagy sebességkorlátozást vezetnek be.

A tartós kánikula szerkezeti változásokat okozhat a sínekben, a vasúti pályákban. A MÁV közleménye szerint 32 fokos levegőhőmérsékletnél a sínek 45-50 fokosra is felmelegedhetnek, amitől oldalirányban torzulhatnak, és úgynevezett irányhibák, illetve súlyosabb esetben vágánykinyomódások jöhetnek létre.

A hőség miatt a MÁV fokozott pályafelügyeletet tart, figyelik a sínhőmérsékletet, és amikor a levegő hőmérséklete a legmagasabb - déli tizenkét óra és délután négy óra között - soron kívüli úgynevezett vonalbeutazást tartanak.

A tartós meleg a vasúti biztosítóberendezések (fénysorompók, váltók)  működésében is zavart okozhat. A vasúttársaság közleménye szerint az elmúlt napokban 20-40 ilyen jellegű üzemzavar volt a MÁV hálózatán, aminek következtében 105 személyszállító vonat késéssel közlekedett. A biztonság érdekében ahol szükséges, sebességkorlátozást vezetnek be - közölte a vállalat.

A BKV fődiszpécserének tájékoztatása szerint a budapesti villamosközlekedésben szerdán nem okozott fennakadást a kánikula. A hibák megelőzése érdekében egy locsolókocsival folyamatosan hűtik a síneket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK