Megkínoztak és kivéreztettek egy menhelyi kutyát, majd a tetemét visszalopták saját ketrecébe Szentendrén, míg Miskolcon egy kisállat-kereskedés állataival bántak el kegyetlenül. Annak ellenére, hogy viszonylag gyakoriak az ezekhez hasonló esetek, rendőrségi vizsgálat ritkán indul állatkínzás ügyében. Az [origo]-nak nyilatkozó nyomozó szerint azért, mert az emberek többsége hiába veszi észre, hogy bántanak egy állatot, mégsem tesz feljelentést.

Iszonyatos állapotban találták meg pár hete egy kutya tetemét saját kenneljében a gondozók a szentendrei állatmenhelyen. A Csorba névre hallgató keverék kutyát a jelek szerint kilopták a ketrecéből, majd miután kegyetlenül megkínozták és megölték, visszavitték, ami maradt belőle. "Nagyon gonosznak és aberráltnak kell lennie, aki ilyet tesz" - mondta Sztakó Jánosné, a Szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesület vezetője.

A menhely vezetője elmondta, hogy az állatorvos szerint olyan egyenes vágások voltak a kutya testén, hogy ezt csak ember tehette. Azt is biztosra veszik, hogy az állatkínzás nem a menhelyen történt, mert a ketrec környékén se vért, se szőrcsomót nem találtak.

Az ismeretlen tettes ellen indított eljárást a rendőrség pár napja lezárta, Sztakó Jánosné szerint azért, mert a bonctani jegyzőkönyv nem zárta ki száz százalékig, hogy bizonyos fajta kutyák - így a harci ebek - okozhatnak ilyen sérüléseket. "Az, úgy tűnik, nem számított, hogy a közelben nem volt ilyen állat, a telep körül pedig találtunk a behatolókra utaló nyomokat" - mondta a menhely vezetője.

Szerinte akár környékbeliek is lehettek az állatkínzók, mert hiába található a szentendrei telep külterületen, a környéken többen panaszkodtak kutyaugatásra. "Nemrég mérgezett csirkelábakat találtunk, amitől sok macskánk elpusztult, de rendszeresen fenyegetnek bennünket, és szöges vashulladékkal is felszórták már többször a hozzánk vezető utat" - tette hozzá.

Kisállat-kereskedésből is menteni kellett

Miskolci állatvédők jelentettek fel pár napja egy kisállat-kereskedőt, aki borzalmas körülmények között tartotta állatait a hónapok óta zárva tartó boltjában. "Mikor beléptünk a kinyittatott bolthelyiségbe, futottak szét a lábunk elől a csótányok. A ketrecek alján az alom mozgott a férgektől, a hörcsögök, nyulak, deguk és más állatok a több centi vastagon összegyűlt, saját ürülékükben álltak" - írta le a látottakat Horváth Rita, az állatmentő szolgálat vezetője. "A bolt üzemeltetője valószínűleg odajárt etetni az állatokat, de tiszta vizet nem kaptak, és az, hogy nem takarította őket, súlyos fertőzésveszélyt jelentett" - tette hozzá. Az állatokat elszállították, azóta több elpusztult, a többinek viszont sikerült gazdát találni.

"A helyszínre kiérkezett rendőrök jelenlétében telefonon sikerült elérnünk a boltvezetőt, aki azt válaszolta, hogy más dolga van, nem ér odajönni, és egyáltalán nem értette, mi a probléma az állatok tartásával" - mondta az állatmentő szolgálat vezetője. A Miskolci Állatsegítő Alapítvány állatkínzás miatt tett feljelentést, így rendőrségi eljárás indult a boltot fenntartó cég ellen.

Kevés bejelentés érkezik a rendőrökhöz

Hiába számít bűncselekménynek már több mint két éve az állatkínzás, nagyon kevés eljárás indul az állatok kegyetlen bántalmazása vagy megölése miatt. A bíróságok többnyire pénzbüntetést rónak ki állatkínzásért, de az új törvény életbe lépése óta néhány esetben előfordult, hogy az állatkínzót börtönbüntetésre ítélték. 

"A rendőrség az állatkínzás miatt tett feljelentések alapján indít eljárást, illetve hivatalból, ha észleli, hogy kínoznak, bántanak egy állatot. Valóban kevés az ismertté vált állatkínzások száma az elmúlt két évben, mióta ez bűncselekménynek minősül, illetve valószínűnek tartjuk, hogy sok az ilyen látens bűncselekmény" - mondta az [origo]-nak dr. Galambos Etelka, az ORFK rendőrszázadosa. A hivatalos rendőrségi statisztikák szerint tavaly a fővárosban mindössze 19 ügyben folyt vizsgálat, míg egész Baranya megyében 7, Nógrád megyében pedig 6 állatkínzásról tudnak a hatóságok.

"Nagyon sok múlik azon, hogy az emberek mennyire érzékenyek az állatok bántalmazásával kapcsolatban. Sajnos, az a tapasztalatunk, hogy még kevéssé, például ha valaki azt látja, hogy az utcán belerúgnak egy kutyába, a többség inkább elfordítja a fejét, de nem foglalkozik vele" - tette hozzá az ORFK állatkínzási ügyekben is eljáró nyomozója. Ugyanakkor az állatok védelmében több más közigazgatási hatóságnak is van feladata, így például a települések jegyzőinek.

Gergely Zsófia