Göncz Kinga Irakot is szóba hozná Bushnál

2006.06.22. 8:13

Az amerikai elnök budapesti megbeszélésein fontos, érdemi kérdésekről lesz szó - hangsúlyozta csütörtökön a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában Göncz Kinga. A külügyminiszter szerint a magyar-amerikai együttműködésre szükség van a Balkántól Irakig.

A miniszter szerint a látogatás jelentős esemény a világban is. "Ha ez egy olyan ország, ahová az amerikai elnök eljön, akkor arra érdemes odafigyelni" - fogalmazott. Göncz Kinga, aki elmondta azt is, hogy Kelet-Európában Magyarországon a legmagasabb az egy főre eső amerikai befektetések összege. Bush látogatásának elsődleges célja a tiszteletadás 1956 előtt, de az egynapos vizit során sok más kérdésről is szó esik majd - hangsúlyozta a külügyminiszter.

A politikus szerint bár Bush programja igen feszített, így is van lehetőség érdemi problémák megtárgyalására. Hangsúlyozta: biztosan szó lesz arról, hogy a magyarok vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba, igaz erről a külügyminiszter részleteket nem mondott. A lehetséges témák között említette a világ energiabiztonságának kérdését is.

Igen fontosnak nevezte Göncz, hogy a megbeszéléseken szó lesz arról, a két ország véleménye szerint hogyan lehet válaszolni a világ globális kihívásaira. Az Egyesült Államok és az Európai Unió viszonya a korábbi "nehéz időszak után" az elmúlt másfél évben javult. A külügyminiszter szerint Magyarországnak lehetősége és szerepe ezt a közeledést tovább segíteni. Világos, hogy ahol Amerika és Európa együtt lép fel, ott a döntéseknek nagyobb a súlya és jobb a várható eredménye - fogalmazott.

Göncz Kinga szerint a magyar-amerikai együttműködésre szükség és lehetőség van Afganisztán, a Nyugat-Balkán, Irak és Irán problémáinak megoldásában is. Ezek a témák szintén ott vannak a tárgyalási dossziéban. "Ilyenkor egy vastag anyagot kap az ember" - mondta a miniszter, utalva arra, hogy a magyar tárgyaló fél témák sokaságával készült az amerikai elnökkel folytatandó tárgyalásokra.

A szerda este Budapestre érkezett amerikai elnököt a repülőtéren Göncz Kinga fogadta. A miniszter asszony csütörtök reggeli beszámolója szerint a szokásos protokolláris időnél hosszabb üdvözlés során Bush édesapjának magyarországi utazásáról és Göncz Kinga édesapjáról, Göncz Árpád köztársasági elnökről váltottak szót.

Az Egyesült Államok elnökének hivatalos fogadására csütörtökön délelőtt, a Sándor-palotában kerül sor, ahol Bush vendéglátója Sólyom László köztársasági elnök lesz. A magyar-amerikai tárgyalások a Parlamentben folytatódnak Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, majd George W. Bush nagy érdeklődéssel várt beszédet mond - ha az időjárás engedi - a Citadellán.

A CNN a város panorámáját maximálisan kihasználó televíziós közvetítést ad, s az élő adást Amerikában is  lehet majd látni. Göncz Kinga véleménye szerint ez önmagában is óriási reklám az országnak. "Ha harminc percet meg akarnánk venni az amerikai televízióban, arra a magyar költségvetés nem lenne képes" - jegyezte meg a magyar külügyminiszter.

KAPCSOLÓDÓ CIKK