Demszky Gábort támogatja az MSZP is az önkormányzati választáson, a szocialisták nem indítanak külön jelöltet. A Fidesz eközben arról döntött, elfogadják Tarlós István korábban szabott feltételeit és őt indítják főpolgármester-jelöltként.

Megállapodást írtak alá pénteken Balatonőszödön az MSZP és az SZDSZ vezetői a két párt budapesti együttműködéséről, amelynek egyik pontja az, hogy Demszky Gábor lesz a szocialisták és a szabad demokraták közös főpolgármester-jelöltje.

Demszky Gábor a megállapodásról péntek délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, a két párt között voltak viták, mindkét félnek engednie kellett. A főpolgármester szerint a legtovább a közös listáról vitatkoztak, de egy közvélemény-kutatás segített dönteni: e szerint több mandátumra számíthat a kormányoldal, ha külön-külön méretteti meg magát, mintha egy listát állítanak csak. Ezt Molnár Gyula, az MSZP fővárosi elnöke is elismerte.

A főpolgármester azt mondta, "nem vitorlázunk még egyszer a széllel szemben, láttuk a köztársaságielnök-választáskor, mi lett annak az erdeménye, hogy nem tudtunk megegyezni." Hozzátette: a mostani megállapodás csak a kezdet, kerületi szinten is együttműködik a két párt. Demszky az összefogást többek között azzal indokolta: fontos cél, hogy Orbán Viktor és Semjén Zsolt jelöltjét, Tarlós Istvánt legyőzzék. Demszky Tarlóssal kapcsolatban megjegyezte: erős kihívó, 16 éve sikeresen irányítja a III. kerületet.

Molnár Gyula a megállapodás utáni sajtótájékoztatón azt mondta, közös lesz a két párt választási kampánya, és közös lesz a programjuk is. Horn Gábor SZDSZ-es ügyvivő ugyanakkor nem sokkal korábban azt mondta, hogy a kormánypártok csak a főpolgármester-jelölt mellett kampányolnak közösen, ezen túl mindkét pártnak külön kampánya lesz.

Az MSZP budapesti elnöke közölte azt is, hogy az összehangolt együtműködés érdekében hat munkacsoportot hoznak létre. Ezeknek a testületeknek a feladata lesz többek között a két párt programjainak és kampányának összehangolása, egyeztetése. A megállapodás tartalmazza azt is, hogy a jövőben minden, a fővárosi önkormányzatot érintő fontos döntés előtt egyeztet a főpolgármester és az MSZP budapesti elnöke.

Molnár a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy bár korábban a sajtóban többször felmerült, de jelenleg nincs szó szuperhelyettesi posztról. Megjegyezte viszont, hogy újra indul a XI. kerületi polgármesteri posztért.

A mostani megállapodás azért érdekes, mert korábban az MSZP fővárosi vezetői még azt mondták, csak akkor támogatják Demszkyt, ha az SZDSZ közös listán indul a szocialista párttal az önkormányzati választáson. A szabad demokraták viszont határozottan elutasították a közös lista gondolatát.

A megállapodást követően pénteken délután a fővárosi MSZP küldöttgyűlése véglegesíti a párt listáját. Korábban a párt budapesti elnöksége, majd a szocialisták tanácsülése már tárgyalt a listáról: Molnár Gyula szerepel az első helyen, őt Gy. Németh Erzsébet, Horváth Csaba és Steiner Pál követi. Szintén pénteken délután tárgyal a koalíciós együttműködésről az SZDSZ fővárosi választmánya is.

Tarlós hivatalosan is Fidesz-jelölt

Eközben a Fidesz elnöksége döntött arról, hogy elfogadják Tarlós István feltételeit, így a III. kerületi független polgármester lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje. Tarlós István Orbán Viktorral folytatott keddi megbeszélése után jelentette be, hogy részéről a jelöltség elvállalásának feltétele, hogy nem lép be a Fideszbe, valamint, hogy a választások megnyerése esetén főpolgármester-helyettest a kormányoldalról és az ellenzéki oldalról egyaránt javasol. Szintén feltételként nevezte meg, hogy a Fidesz és a Fidesz-frakció támogassa a négyes metró építését, az uniós pályázatokat és egy új fővárosi panelprogramot, illetve, hogy a város vezetésének, működtetésének, hivatalának strukturális átszervezésében szabad kezet kaphasson. Orbán Viktor akkor elfogadhatónak nevezte a feltételeket.

Tarlós azért is megfelelő jelölt, mert a KDNP már korábban közölte, hogy a Fidesz által megnevezett aspiránsok közül kizárólag Tarlós István jelölését támogatja.