Bush csak zoknival viselheti a huszárcsizmát

2006.06.23. 17:53

Határesetnek tartja a magyar miniszterelnök által George Bushnak ajándékozott huszárcsizmát Görög Ibolya protokollszakértő, aki az [origo]-nak azt nyilatkozta, hogy a protokoll szabályai szerint az állami vezetők nem ajándékozhatják meg egymást olyan holmival, ami használat közben az ember bőréhez ér. Bush felesége viszont hiába kapott 280 ezres porcelánkészletet Dobrev Klárától, törvény tiltja neki, hogy azt hazavigye.

Míg a protokollajándékok többnyire az adott országot jelképező tárgyak szoktak lenni az államvezetői vizitek alkalmával, addig a politikusok egymásnak adott személyes ajándékainál már nagyobb szabadságot élveznek az ajándékozók. Ilyenkor a nagykövetségek diplomatái nyomoznak előre, hogy kit mivel lehetne igazán meglepni. Valószínűleg a Gyurcsánytól Bushnak adott hímzett huszárcsizma elérte ezt a célt, és könnyen elképzelhető, hogy a magyar kormányfő számára is váratlan ajándék lehetett az a washingtoni Kongresszusi Könyvtárból származó 1942-es Biblia, amivel Bush viszonozta a lábbelit.

"Minden, ami a testhez ér, az tilos" - mondta el a legfontosabb tiltószabályt az ajándékokra vonatkozóan az [origo]-nak Görög Ibolya protokollszakértő. Felvetésünkre, hogy a huszárcsizmát ezek szerint  szabályszegő ajándéknak gondolja-e, a szakértő azt felelte, hogy határesetnek véli ezt az ajándékot, hiszen zoknival is hordhatja Bush a csizmát. Ugyanez a véleménye az amerikai elnök azon ajándékáról, amelyet az első találkozójuk alkalmával adott a közismerten gyakran kocogó Gyurcsánynak: egy méretre készíttetett futócipőt.

Míg a westerncsizmák nagy rajongója hírében álló Bush valószínűleg megtartja a hímzett csizmát, felesége nem viheti majd haza azt a Rotschild-mintás, 12 személyes herendi porcelánkészletet, amelyet Dobrev Klárától kapott. Görög Ibolya szerint ugyanis az Egyesült Államok az egyetlen ország a világon, ahol törvény maximálja egy meghatározott összegben, pontosan 250 dollárban azt az értéket, ami felett már nem fogadhat el a politikus ajándékot. A herendi teáskészlet ezt több mint négyszeresen túllépi, ezért a szakértő szerint Laura, amíg First Ladyként a Fehér Házban lakik, használhatja azt, de férje megbízatásának lejárta után már nem viheti majd haza.

Bush nem félt a madárinfluenzától

"Számos sajtóorgánumban megjelent információval ellentétben nem igaz az, hogy Bush félt a magyarországi madárinfluenzától és ezért nem evett Budapesten libamájat és csirkét" - mondta el az [origo]-nak az elnöki ebédet elkészítő szakács. Kalla Kálmán azt állítja, hogy igenis volt amerikai, aki az ünnepi asztalnál magyar csirkehúst ebédelt. A Gundel főséfje szerint az étrend kiválasztása úgy történt, hogy ők számos lehetőséget ajánlottak fel a Külügyminisztérium protokollosainak, akik a vendégek kedvenceit választották ki azok közül.

A séf szerint az sem igaz, hogy titkos helyen készült volna a luxusmenü, annak legnagyobb részét jól megszokott munkahelyén, a Gundelben készítették el. De nem mindent, Kalla Kálmán elárulta az [origo]-nak, hogy a saját konyhája helyett bevitte a hordozható minisütőjét a Parlamentbe, ott fejezte be Bush báránybordáját, míg az elnök Gyurcsánnyal beszélgetett. A Gundel főszakácsa szerint Bushnak és nejének ízlett, amit sütött-főzött nekik, az elnök még gratulált is neki.

Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK