Elsősorban alapos, részletes ellenőrzésekre számíthatnak az idegenforgalmi szezonban a szállodák, éttermek, büfék, piacok, de indokolt esetben rajtaütésszerű akciókat is tartanak az élelmiszer-ellenőrző hatóságok. Nyári táborok, bölcsődei, óvodai konyhák, üzemi étkeztető helyek is számíthatnak váratlan ellenőrzésekre.

A nyári idegenforgalmi szezonban fokozott élelmiszer-ellenőrzésekre készültek fel a hatóságok a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal koordinálásával. Erre elsősorban azért lesz szükség, mert a nyári meleg kedvez a baktériumok szaporodásának, és ez elősegíti az élelmiszerek romlását, az élelmiszerfertőzések, mérgezések megszaporodását. A meleg és a megnövekedett áruforgalom túlterheli a hűtők kapacitását is. A vendéglátóipari egységekben ráadásul nyáron gyakori a dolgozók túlterhelése, illetve szakképzetlen dolgozók alkalmazása.

Fotó: MTI

Az ellenőrzéseket négy hatóság (állategészségügyi, közegészségügyi, fogyasztóvédelmi és a növény egészségügyi) összehangoltan végzi. Sor kerülhet együttes ellenőrzésekre is, de látványos "kommandó"-zás helyett ezúttal az önállóan végzett ellenőrzések alaposságára, részletességére helyezik a hangsúlyt. Indokolt esetben rajtaütésszerű közös akciók is várhatók, szükség esetén a rendőrség és a vám-és pénzügyőrség bevonásával.

Fokozottan ellenőrzik a hatóságok a szállodákat, éttermeket, büféket, piacokat, vásárcsarnokokat, valamint a nagy élelmiszer-áruházakat, de nem kerülik el a kisebb egységeket sem. Nyári táborok, bölcsődei, óvodai konyhák, üzemi étkeztető helyek is számíthatnak váratlan ellenőrzésekre. Ugyancsak kiemelten gyakori ellenőrzés lesz a nagy tömegrendezvényeken, például a Forma-I, vagy Sziget Fesztivál vendéglátó egységeiben.