Bronzból öntött angyalszobrot állítanak a hejcei hegyen ott, ahol januárban lezuhant egy katonákat szállító repülőgép. A légi szerencsétlenség áldozatainak emlékét megörökítő szobrot három magyar nemzetiségű fiatal készítheti el.

Bronzból öntött angyalalak őrzi majd a hejcei Borsó-hegyen az ott szerencsétlenül járt szlovák katonai szállító repülőgép 42 áldozatának emlékét. A szlovák védelmi tárca által kiírt pályázaton három magyar nemzetiségű fiatal pályamunkája bizonyult a legjobbnak, amelyet kedden mutattak be.

A szerencsétlenség helyszínéhez vezető út mentén a terv szerint 42, könnycseppeket jelképező tátrai szürkegránit-tömböt helyeznek majd el, a hegytetőn pedig a lezuhant repülőgép által csonkolt négy borsó-hegyi fa jelképes kápolnát idéző, bronzba öntött mása között áll majd a haldokló angyal bronzalakja. A díjnyertes galántai művészcsoport legkésőbb november elsejére felállítja az emlékművet.

A szlovák katonai repülőgép - fedélzetén a koszovói békemisszióból hazatérő katonákkal - január 19-én, alig harminc kilométernyire célállomásától, a kassai repülőtértől nekiütközött a hejcei Borsó-hegynek. A 43 utas közül egy 27 éves katona csodával határos módon, kisebb sérülésekkel túlélte a szerencsétlenséget, amely az eddigi ismeretek szerint emberi mulasztás miatt következett be.