Ártámogatás helyett a rászorulók támogatását tartja fontosabbnak a miniszterelnök a gázár esetében. Gyurcsány Ferenc erről kedd reggel elhangzott rádiós interjújában beszélt. A kormányfő beszélt a költségvetési hiányról, amelynek összetevői között egyebek mellett a Gripenek megvásárlása, illetve az árvízi károk és a védekezés is szerepel.

Elsősorban a szociális rendszeren keresztül kívánja a rászoruló gázfogyasztók körét támogatni a kormány a jövőben - közölte a miniszterelnök a Magyar Rádióban kedd reggel elhangzott interjújában. "Maga az árképzés rendszere megváltozhat, és egyre inkább arra törekszünk, hogy ne az árat támogassuk, (...) hanem (...) célzottan azt támogassuk, aki, ha kifizeti a teljes árat, (..) bajba fog kerülni". "Az ár(támogatás) helyett a szociális rendszeren keresztül adjuk oda azt a pénzt" - mondta Gyurcsány Ferenc, aki még hétfőn délután állt a mikrofon elé. Szerinte az új támogatási rendszer részleteit, "pontos eljárási rendjét és mértékét" Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter ismerteti majd szerdán.

Az interjúból kiderül, hogy a kormány egyelőre megtartja "a fogyasztástól függő támogatást" is, így kevésbé emelkedik a földgáz ára azoknál, akik évi 1500 köbméternél kevesebbet fogyasztanak. Az új rendszerben az alacsonyabb jövedelműeknek, a fogyatékossággal élőknek, a munkanélkülieknek és a nagycsaládosoknak adnának több támogatást. Utóbbiakra utalva úgy vélte, a nagycsaládosoknak "sokkal magasabb családi pótlékot kell adni, mint ma".

A kormányfő az államháztartást érintő nagyobb reformok elindításáról azt mondta, még ezen a héten elkezdődik a felsőoktatási és közoktatási reform második szakasza, és már az igazgatási, közigazgatási reform "indító lépései" is a parlament előtt vannak. Az egészségügyi reform első nagy csomagját még idén nyáron a parlament elé terjesztik, és az év végéig elkezdik a "nyugdíjreformmal kapcsolatos munkálatokat" is.

Gyurcsány Ferenc az ezermilliárd forintos költségvetési hiány összetevői között sorolta a Gripen vadászrepülőkre, az autópálya-építésre, az árvízi védekezésre és helyreállításra, a nyugdíjra, a gyógyszertámogatásra, valamint a gyógyításra, megelőzésre fordított pénzeket.

Arra a kérdésre, hogy a koalíciós partner tudott-e az említett költségvetési hiányról, a miniszterelnök azt mondta: "hogy az SZDSZ miről tudott és miről nem, arról én őszintén szólva nem tudhatok".