A kormányzat még ebben a ciklusban bevezeti a tandíjat, és fizetőssé teszi egészségügyet - írja a Népszabadság. A lap szerint erről hétvégi ülésén döntött a kabinet. Az utólagos tandíj ötletét elvetették.

A kormány úgy döntött hét végi ülésén, hogy a felsőoktatásban és az egészségügyben már ebben a ciklusban fizetni kell a szolgáltatásokért - írja a Népszabadság. A lap szerint az ülésen elvetették a már most sok feszültséget kiváltó, utólag fizetendő tandíjjal kapcsolatos elképzelést, ehelyett inkább bevezetik a felsőoktatási tandíjakat. Ezzel párhuzamosan kidolgoznak egy támogatási rendszert, amellyel a rászorulók és a kiemelkedő tanulmányi eredményt elérők nem kerülnek hátrányosabb helyzetbe. A költségtérítéses képzésben részt vevő jól tanulók várhatóan átléphetnek majd az állami finanszírozású képzésbe.

Az egészségügyben a sürgősségi ellátás mindenkinek jár majd - kijön érte, ellátja, és ha kell, kórházba is viszi a mentő. A csak a biztosítottaknak járó egészségügyi szolgáltatások rendjét viszont megváltoztatják, és ez a mostani gyógyszerpiaci gyakorlathoz hasonló lesz. Az ellátás költségeinek egy részét a beteg fizeti majd, a többit a biztosító. A rászorulókat itt is tehermentesítenék - derül ki a Népszabadság írásából.