Nyitottabbak és tudatosabbak a 16-18 éves gimnazisták, mint valaha, és sokkal inkább tudják, mit szeretnének: a többség fél éven belül venne valamilyen számítógépes eszközt és új mobilt, egy-két éven belül pedig már autót. Egyértelműen megnőtt e korosztály érdeklődése a külföldön tanulás iránt is, és sokan tervezik közülük, hogy más országba mennek dolgozni. Nagy terveik vannak, a tájékozottságuk azonban sok szempontból hiányos.

Legyen szó akár az iskolákban bevezetett büféreformról, pályaválasztási tervekről vagy az Európai Unióról, a 16-18 éves gimnazisták sokkal tudatosabbak, mint néhány évvel idősebb társaik voltak ennyi idős korukban - ez a következtetés vonható le abból az egész országra kiterjedő felmérésből, amelyet a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) országszerte több mint kétszáz, érettségit adó középiskolában végzett el. A kutatás során több különféle témakörben vizsgálták a diákok véleményét, akik válaszoltak a tervezett pályájukat, továbbtanulásukat érintő kérdésekre, de nyilatkoztak a médiahasználati szokásaikról és közéleti eseményekről is.

"Azt tapasztaltuk, hogy a vizsgált 16-18 éves korosztály nyitottabb és sokkal tudatosabb abból a szempontból, hogy megvannak az elképzeléseik, mit szeretnének, és sokkal inkább terveznek előre. Ugyanakkor a tájékozottságuk sok esetben nincs ezzel azonos szinten" - mondta az [origo]-nak Katona Renáta, a Felvételi Információs Szolgálat munkatársa.

Erre jó példa, hogy a felmérés szerint megjött a diákok kedve ahhoz, hogy kihasználva az Európai Unió nyújtotta lehetőségeket, külföldön tanuljanak tovább, illetve a tagországokban - leginkább Nagy-Britanniában és Németországban - munkát vállaljanak. Az összes megkérdezett diák hatvan százaléka tervezi, hogy néhány hónapot, csaknem felük pedig azt, hogy több évet is dolgozik majd külföldön. A más országbeli egyetemen, főiskolán továbbtanulás is erősen foglalkoztatja a gimnazistákat, akik ennek ellenére egyáltalán nem tájékozottak a konkrét lehetőségeket illetően: az érettségi előtt állók negyven százaléka elismerte, hogy egyáltalán semmit nem tud az Unión belüli tanulási lehetőségekről, és csak minden 10. diák érezte úgy, hogy tisztában van ennek kérdéseivel.

Feleslegesnek tartják a büféreformot

Nincs szükség a cukros üdítők, a chipsek és az édességek kínálatának korlátozására az iskolai büfékben a középiskolás diákok többsége szerint a felmérés alapján. A büféreformot a lányok főként azért tartották feleslegesnek, mert szerintük ők amúgy is odafigyelnek arra, mit esznek. "A felmérés tehát azt mutatta, hogy a diákok ebben a kérdésben is úgy érzik: képesek eldönteni, hogy mi jó nekik, és mi nem" - magyarázta Katona Renáta. Így a lányok és a fiúk körében is egyértelműen kisebbségbe szorultak azok, akik egyetértenek azzal, hogy az iskolai büfékből szabályokkal szorítanák ki az egészségtelen, hizlaló ételeket.

Számítógépet és autót szeretnének

A FISZ kutatása alapján úgy tűnik, az idén, valamint 2007-2008-ban érettségizők a vásárlás terén is biztonsággal döntenek abban, mire van szükségük. "Arra számítottunk, hogy a diákok közül sokan szeretnének mobiltelefon vásárolni, ideértve a meglévő lecserélését is. Az viszont érdekes, hogy a korábbi évekhez képest előtérbe került a számítógép-vásárlás: sok diák tervezi, hogy fél éven belül vesz számítógépet vagy ehhez valamilyen kiegészítőt" - mondta a kutatást végző szervezet munkatársa. A gimnazisták a nagyobb beruházást jelentő tárgyak, szolgáltatások terén is sokkal inkább tudják, mire vágynak, sokan már most tervezik a lakás és lakberendezési tárgyak megvásárlását. A megkérdezettek egyharmada azt mondta, hogy 1-2 éven belül autót is szándékozik venni.

Gergely Zsófia