Wellnesspiramist, műjégpályát és tavakat építene a Pest megyei Vasadon az egyiptomi gyökerekkel rendelkező ANKH Egyház. A beruházás tervétől azonban többen megijedtek: a református lelkész attól tart, hogy a településen helytelen tanítások ütik fel a fejüket, a polgármester pedig szintén aggasztó tanokra bukkant az egyház könyvében. A helyiek közül azonban sokan örülnének a munkalehetőségnek.

"Én leszek az egyik főpap" - mondta viccelődve egy vasadi férfi, amikor arról kérdeztük, örül-e a Pest megyei településre tervezett egyiptomi témájú vallási és kulturális központnak. A nagyszabású elképzelésből egyelőre még csak egyetlen épület és hét jurta áll, a majdani központhoz pedig földút vezet. Az ötlet megálmodója az ANKH Örök Élet Egyházának vezetője, I. Ankh, aki egyébként ingatlanfejlesztő, de valódi nevét csak az üzleti életben használja.

"Lenne itt minden, három tó, műjégpálya, wellnesspiramis fürdővel, erdei iskola, két templom" - mutatta a térképre rajzolt terveket Vasad polgármestere, Mészáros Éva. A település vezetőjének egyik kifogása pont az, hogy "keverednek a dolgok", vagyis nem látja tisztán, hogy az egyház valójában vallási központot, szórakoztató centrumot vagy gyerekeknek is szóló ismeretterjesztő parkot szeretne létrehozni.

Az 1700 fős település polgármestere először örömmel fogadta a beruházásról készített terveket. 2005 őszén még nem is hallott az ANKH Egyházról, örült neki, hogy jelentkezett nála egy vállalkozó - I. Ankh -, aki pont ezt a települést szemelte ki egy nagy fejlesztés megvalósítására. Vasadon nincs tornaterem, ezért is örülnének minden olyan létesítménynek, ahol a fiatalok sportolhatnának.

A polgármesterhez később benyújtott terveken azonban már feltűnt az ANKH Egyház neve, sőt maga az egyházvezető sem rejtette véka alá elkötelezettségét: több olyan könyvet is szétosztott a hivatalban, mely tartalmazza az egyház legfontosabb tanait. Ebben a kötetben a polgármester azonban számára nyugtalanító dolgokat talált. Az ANKH Egyház elképzelése szerint jelenleg a legtöbb ember úgynevezett városépítő ember, később azonban istenné, azaz kozmikus emberré kell válnia. A kozmikus ember pedig képes lesz a vizeket is benépesíteni. "A tervrajzokon több tó és folyó is szerepel" - utalt a kételyekkel teli polgármester arra, hogy vajon majd a tavakat is benépesítik-e az új jövevények.

Az egyházi könyvben szó esik olyan tudományos témákról is, mint a klónozás és egy olyan fejlett orvostudomány eljövetele, mely képes lesz az elromlott szerveket gond nélkül pótolni, kicserélni. A 2004-ben kiadott könyvön ráadásul az szerepel, hogy 1.0-s verzió, vagyis elképzelhető, hogy egy idő múlva megújított változatot adnak ki, ami a polgármester szerint szintén nem túl megnyugtató.

Fotó: Fábián Évi
A polgármesternek sok kérdése van

Nem teljesen világos az sem, hogy az egyháznak pontosan miből lenne pénze az egymilliárdos beruházásra. A polgármesternek benyújtott tervek végén csak rövid felsorolásban szerepel, hogy a pénz az egyháztól, magánszemélyektől, vállalkozóktól, valamint állami és "egyéb" támogatásokból jönne össze, de részletes költségvetés nem ismeretes.

A több mint 20 hektáros telek már az egyház birtokában van, ahhoz azonban engedélyre lenne szükségük, hogy a területen ilyen nagyszabású építkezésbe fogjanak, a telek jelenleg ugyanis csak mezőgazdasági célra használható. A községben képviselő-testületi üléseken és népszavazáson is próbáltak döntésre jutni a telek átminősítését illetően, vagyis arról, hogy zöld utat kapjon-e a beruházás, de a kérdés nagyon megosztotta az embereket. A népszavazáson nagyjából fele-fele arányban szavaztak a beruházás mellett és ellen, a rontott szavazatok száma pedig annyi volt, mint az igenek és a nemek közti különbség, ezért a szavazás eredménytelennek minősült. A polgármester elmondása szerint az utolsó testületi ülésen azonban a beruházás ellen szavaztak többen, ezért az egyháznak jelenleg nincs jogosultsága az építkezés megkezdésére.

Az egyiptomi park létesítése ellen szállt küzdelembe a református lelkipásztor: szórólapon hívta fel a vasadiak figyelmét arra, hogy szerinte az új egyház megjelenése veszélyeket rejt magában. "Egy idegen kultúra leple alatt tévtanítások fognak itt tanyát verni" - írta szórólapján Kiss Mihály, aki attól tart, hogy a nagyszabású projekt mögött valójában csak néhány ember anyagi érdeke áll. Szerinte nincs szükség egyiptomi falura, ott tartandó összejövetelekre és "bújtatott üzleti és vallási keverékre".

A helyiek közül sokan vélik úgy, hogy valójában a református lelkipásztor és az egyiptomi egyház között folyik a harc. "Aki nem szereti a lelkészünket, biztosan az egyiptomi falu mellett szavazott" - mondta az [origo]-nak egy vasadi férfi. Másokat viszont nem érdekelnek a világnézeti kérdések, hanem sokkal inkább az, hogy a beruházás munkát adna a település lakóinak. "Jó kis zsíros állásunk lehetne végre" - mondta egy vasadi fiatalember.

Forrás: [origo]
I. Ankh a szentélyben

Az egyiptomi beruházás megálmodója kitart a Pest megyei település mellett, nem szeretné máshová vinni az üvegpiramist és a műjégpályát. "422 ember igennel szavazott a beruházásra, őket nem hagyhatjuk cserben" - vélekedik I. Ankh, aki nem lát benne semmi kivetnivalót, hogy egyházuk szórakoztatóparkot hozzon létre. "A régi egyházak is jókedvűek voltak" - mondta az [origo]-nak az egyház első embere. Szerinte a turisták is szívesen jönnének Vasadra, a település autóval 20 percre van a Ferihegyi reptértől, valamint egyiptológus hallgatók is táborozhatnának az ókori faluban.

Az 1999-ben alapított egyházról elmondta, hogy körülbelül nyolcszáz fő hívőt számlálnak, de a szimpatizánsok számát 10 ezerre teszi. Az egyház hívői több isten létében hisznek, és abban, hogy a világon az embereken kívül is léteznek olyan élőlények, akik fejlettebbek nálunk. Hisznek a halál utáni feltámadásban, vagyis abban, hogy akit a "megmérettetés" után nem találnak bűnösnek, az feltámad. Aki viszont bűnös, az örökre elpusztul. Az egyház vezetője büszke rá, hogy rendszeresen jótékonykodnak: diákok étkeztetését támogatják és kórházakat segítettek hozzá műszerek beszerzéséhez.

I. Ankh szerint az ókori falu a világon egyedülálló lenne. Szerinte jogilag nem állnak rosszul az engedélyek megszerzésében, és ha minden jól alakul, jövőre elkezdik az építkezést, melyet öt éven belül befejeznek.

Tiefenthaler Eszter

Fotó: Fábián Évi