Orbán Viktor független, otthonos, büszke Budapestet, Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelöltje pedig szakmai, együttműködésre kész, rendszerető városvezetést ígért az Új Budapest Szerződés megkötésekor.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Tarlós István óbudai polgármester, a Polgári Szövetség főpolgármester-jelöltje kedden délben a Gellért Szállóban rendezett sajtótájékoztatón jelképesen megkötötte az Új Budapest Szerződést, és ezzel pont került annak a jelölési folyamatnak a végére, amely arról döntött, hogy ki lesz Demszky Gábor első számú kihívója az októberi önkormányzati választásokon.

A Fidesz ezzel ünnepélyesen is elfogadta Tarlós feltételeit. Azaz hogy a párt listavezetőjeként megőrizheti függetlenségét. Győzelem esetén az ellenzékieknek is felajánlhat egy főpolgármester-helyettesi posztot. A Fidesz-frakció támogatni fogja a Tarlós által megjelölt projekteket (négyes metró, fővárosi panelprogram), Budapest uniós pályázatait és a hivatal működtetésének átszervezését. A főpolgármester-jelölt pedig olyan korrupcióellenes programot dolgoz ki, amely "lehetetlenné teszi  a korrupció további burjánzását".

A Fidesz vezetője a párt független listavezetőjét azzal méltatta a nyilvánosság előtt, hogy 1990 óta szolgálja a budapestieket, és ezalatt négyszer nyerte el az óbudaiak bizalmát. Emellett három gyermek édesapja, és mélyépítő mérnökként példát mutathat a műszaki értelmiségnek, hogy szakértelmükkel segítsék a közéletet "ezekben a nehéz időkben". A Fidesz olyan Budapestet szeretne, mondta Orbán, melynek sikerét nem befolyásolja, hogy milyen színű a kormány. Olyat, ahol mindenki biztonságban és otthon érezheti magát, és amire büszke is lehet. "A várost nem csak működtetni, hanem nagy célokat is szeretnénk kitűzni elé" - mondta Orbán.

Tarlós István Demszky Gábor korábbi nyilatkozatára utalva ("az a célom, hogy legyőzzem Orbán Viktor jelöltjét") azt mondta, hogy nem azt tűzte ki maga elé, hogy legyőzze Kuncze Gábor jelöltjét, hanem hogy Budapest problémáira megoldást találjon. Ennek érdekében együttműködésre kész, szakmai alapokon nyugvó politikát kínál: Tarlós szerint sürgősen be kell fejezni az 1996-ra megígért négyes metrót, a környezet védelme érdekében javítani kell a felszíni közlekedésen, növelni kell a P+R-parkolók és a kerékpárutak számát, és elrettentő bírságok kiszabásával meg kell óvni a közterek rendjét.