Épületeket rongált meg, fákat döntött ki a szél, a csapadék pincéket öntött el az orszég északi és keleti részében tomboló éjszakai viharban. Nógrádban házakat is veszélyeztetett egy kiöntött patak, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktakenézen több embert ki kellett telepíteni megrongálódott otthonából, a hercegkúti tájházba pedig villám csapott.

Az ország több megyéjében is károkat okozott az éjszakai vihar; a felhőszakadás miatt több patak kilépett medréből, az erős szél fákat csavart ki, tetőket rongált meg. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint Nógrád megyében a felhőszakadás hét településen okozott gondot, utcákat, pincéket öntött el a víz, míg Borsodban, Szabolcsban és Hajdú-Bihar megyében tetőket rongált meg, fákat csavart ki a viharos szél. Személyi sérülés sehol sem történt. A tűzoltók szerda reggel és délelőtt is az utómunkálatokat végzik azokon a helyeken, ahol végigsöpört a vihar.

A Nógrád megyei Litkén homokzsákokkal védik a lakóházakat, mert az éjszakai felhőszakadás miatt kilépett medréből a Dobroda patak. Bobrovics Árpád, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese szerint a Dózsa György út két oldalán 40 házat kell védeni, az úton reggel is 30-40 centiméteres víz hömpölygött. Az esőzés pincéket öntött el Litkén, Mihálygergén és Egyházasgergén. Mihálygergén több hidat vitt el a víz, és elsodort egy parkoló autót is.

Kitelepítések Borsodban

Négy embert telepítettek ki szerdára virradóra a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktakenézen a heves zivatar okozta károk miatt. "Az éjszaka jelentős zivatarfelhő vonult végig a megyén. Ózd irányából érkezett, majd Miskolcon és Sátoraljaújhely térségében okozott gondot az eső és a szél. Néhány helyre a villám is becsapott" - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezető-helyettese, Kohánka István.

A hajnali órákig huszonnyolc káresetet jelentettek: tizennyolc kidőlt fához riasztották a tűzoltókat, több helyen a pincékből kellett kiszivattyúzni a vizet, illetve Taktakenézen és Miskolcon két ház tetőszerkezetét is megbontotta a szél. Az eddigi jelentések szerint öt épület károsodott, Taktakenézen négy embert kitelepítettek, mert házuk annyira megrongálódott.

Hercegkúton a tájházba belecsapott a villám, a kár mértékét napközben mérik majd fel. A megyében több helyen áramszünet van, az áramszolgáltató szakemberei a hibák helyreállításán dolgoznak.