Elítélték a pécsi számlagyárosokat

2006.06.28. 14:55

Adócsalás miatt jogerősen is elítélték a pécsi számlagyárosokat, akik 1996-2000 között fiktív számlákkal kereskedtek, egymilliárd forint körüli értékben. A vádlottak egy része valós teljesítmény nélküli számlákat állított ki, a névérték 5-10 százalékáért. Szintén a vádlottak padjára kerültek azok a vállalkozók, akik megvették ezeket a számlákat, hogy csökkentsék adóköteles bevételeiket.

Szerdán jogerős ítélet született a Baranya Megyei Bíróságon a pécsi számlagyár ügyében. A különösen nagy kárt okozó csalás és adócsalás miatt indult perben hét vádlottat 1-től 5 év 6 hónapig terjedő börtönbüntetéssel sújtott, kettőt 600 ezer, illetve egymillió forint pénzbüntetés fizetésére kötelezett, egyet próbára bocsátott, kilencet pedig felmentett a bíróság.

Az ítélet szerint pécsi vállalkozók 1996-ban azért is hoztak létre cégeket, hogy azok számlákkal kereskedjenek. Az eladók a számlán szereplő összegek 5-10 százalékát kérték jutalékként, az időközben "felhajtott" vevőknek pedig megérte fizetni, hiszen így csökkenthették adóköteles bevételeiket. A "számlagyárosok" 2000-ben buktak le, ügyük 2003-ban került a bíróság elé.

A gazdasági teljesítmény nélkül kibocsátott számlák értéke meghaladta az egymilliárd forintot, az ebből eredő be nem fizetett adó pedig több százmillió forintot tett ki. Érdekesség, hogy a jogerősen elítéltek között van Vagyon Tibor, akit hasonló bűncselekmények miatt, az úgynevezett Synergon-perben 2004 júniusban jogerősen 5 év 6 hónap börtönbüntetéssel sújtottak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK