Tízezrekbe kerülhet egy eldobott csikk

2006.06.29. 17:32

Szigorú büntetés vár Dombóváron azokra a dohányosokra, akik eldobálják az utcán a csikkeket. Egy új helyi rendelet szerint akár 30 ezer forintra is büntethetik őket. Elvileg Budapesten is megbüntethetnék a csikkeket földre dobálókat, de többnyire csak szóban figyelmeztetik őket a közterület-felügyelet munkatársai.

Akár 30 ezer forint bírságot is fizethet Dombóváron, aki a földre dob egy cigarettacsikket. A Tolna megyei város önkormányzatának új rendelete szerint a csikkeket - más hulladékhoz hasonlóan - csak a szemetesbe szabad bedobni. A július elsejével hatályba lépő új szabály betartását a közterület-felügyelők ellenőrzik majd.

Az új rendeletet azt követően hozta a dombóvári önkormányzat, hogy a városban több kilónyi eldobott csikket gyűjtöttek össze a közterület-fenntartók. A csikkeket egy átlátszó műanyag dobozba gyűjtötték össze, a másfél méter magas dobozt pedig kiállították a művelődési ház előtt.

A cigarettacsikk nehezen bomlik, ráadásul betegséget is terjeszthet, ha például kisgyerekek a szájukba veszik. Az eldobott csikkért elvileg Budapesten is szabhatnának ki pénzbüntetést, de általában csak szóban figyelmeztetik a szemetelőket - tudtuk meg a Fővárosi Közterület-felügyelet szóvivőjétől. Annyira nehéz bizonyítani, hogy a csikket ki dobta el, hogy az ezt bizonyító vizsgálat valószínűleg többe kerülne, mint a kiszabható maximális büntetés - mondta Janocsek Ferenc.

A közterület-felügyelet maximum 10 ezer forintos büntetést szabhat ki, tehát Dombóváron sem a közterületesek, hanem a helyi önkormányzat állapíthatja meg a szemetelésért kiszabható maximum 30 ezer forintos bírságot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK