A miniszterelnök saját maga ellen kért vagyonosodási vizsgálatot az adóhatóságtól. Gyurcsány Ferenc szerint ugyanis a politikusoknak jó példát kell mutatniuk.

Az adóhatóságnál tett látogatást pénteken Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő azt mondta, nagyon jól végezték dolgukat az adóhivatal munkatársai, amit mutat, hogy a terveknek megfelelő, sőt annál hajszálnyival több bevétel folyt be az államháztartásba az elmúlt hónapokban.

A látogatás után felhívta a figyelmet arra, hogy jövőre 10 ezer vagyonosodási vizsgálatot tervez az APEH, de mindenkinek lehetősége van arra, hogy a vizsgálatot maga kérje. Az Új egyensúly program szerint azok, akik önellenőrzéssel vallják be korábban eltitkolt jövedelmüket idén év végéig, mentesülnek nem csupán a bírság, de az önellenőrzési pótlék megfizetése alól. Az adóhátralékuk megfizetésére pedig 5 éves részletfizetési kedvezményt kaphatnak.

A kormányfő közölte azt is, hogy szerinte a politikai elitnek példát kell mutatnia, ezért ő is kezdeményezni fogja saját maga vagyonosodási vizsgálatát. "Azt fogom kérni politikustársaimtól, hogy tegyék meg ugyanezt. A parlamenti pártok elnökei, frakcióvezetői járjanak élen, mutassanak példát, nincsen titkolnivalójuk nekik sem ebben az ügyben" - fűzte hozzá.

A vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatban kiemelte: azok érdekeit védi, akik tisztességesen fizetnek adót, valamint azokét, akik ezekből az adókból szociális, jóléti és egyéb szolgáltatásokat kapnak. A vagyonosodási vizsgálat elsősorban azokra terjed ki, akik a különböző nyilvános nyilvántartások alapján az elmúlt időszakban vélhetően jelentősen meggazdagodtak - mondta a miniszterelnök, aki szerint el kell kerülni még a látszatát is annak, hogy ezt bárki fenyegetésként élje meg. A dolog a tisztességről és a felelősségről szól - hangsúlyozta.