A Medián friss felmérése szerint a teljes népesség 38 százaléka szavazna a Fideszre, ha most vasárnap lennének a választások. Az MSZP és a kormány megítélése drámaian romlott a megszorítások miatt. A lakosság 1997 óta nem látta ilyen sötéten az anyagi helyzetét.

Drámai mértékben romlott a politikai és még inkább a gazdasági közhangulat, ezzel párhuzamosan a Fidesz átvette a vezetést a pártok népszerűségi sorrendjében - állapította meg a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet felmérése. A közvélemény-kutató cég június 16-20. között 1200 fős mintával készített országos felmérést, amely szerint a vizsgált időszakban évtizedes negatív rekordot döntöttek a lakosság gazdasági várakozásai.

A Medián adatai szerint a megszorító intézkedések bejelentése után 49-ről 62 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az országban általában véve rossz irányba mennek a dolgok, és 32-ről 57 százalékra azoké, akik a háztartásuk pénzügyi helyzetének romlását valószínűsítik. A Medián másfél évtizede végez ilyen jellegű kutatásokat, de még soha nem következett be egyik hónapról a másikra ilyen mértékű romlás a gazdasági várakozásokban. A saját anyagi lehetőségek megítélésében 1997 januárja óta nem volt ennyire pesszimista a lakosság.

E szerint a közhangulat alakulása igencsak megtépázta a kormány és a kormánypártok támogatottságát: a miniszterelnök népszerűsége kilenc százalékponttal csökkent, az MSZP potenciális szavazótábora a teljes népességben 37-ről 31 százalékra esett vissza, a Fideszé pedig csaknem ugyanekkora mértékben, 38 százalékra nőtt.

A Medián szerint a választani tudó, a részvételt biztosra ígérő szavazók 51 százaléka szavazna a Fideszre, 39 százaléka az MSZP-re, az SZDSZ-re és az MDF-te pedig egyaránt 4 százalékuk. A kérdésre, hogy Magyarországon általában véve jó vagy rossz irányba mennek-e a dolgok, a megkérdezettek 29 százaléka optimistán, 62 százaléka pedig pesszimistán nyilatkozott.