Túl sok a bilincs és rossz állapotúak a rendőrségi fogdák az Európa Tanács (ET) kínzás elleni bizottsága szerint, amely jelentést készített Magyarországról. Veszélyesnek és embertelennek tartják az elektromos kábító használatát is. Magyarország próbál javítani a helyzeten - írja a Népszabadság.

A börtönökben túl sok biztonsági intézkedést alkalmaznak - áll az ET Magyarország-jelentésében, melyet a kínzás elleni bizottság négyévente elkészít minden EU-tagállamban. Eszerint túlzás a bilincset minden alkalommal használni, amikor a rabok kilépnek a cellájukból - még akkor is, ha orvosi vizsgálatra mennek. A legveszélyesebbnek tartott foglyoknál különösen eltúlozzák a szigorúságot - írja a Népszabadság az ET-jelentésre hivatkozva. Embertelen és veszélyes az elektromos kábító használata is a jelentés szerint, amely azonban a lap szerint pozitívumként említi, hogy csökken a magyar börtönök túlzsúfoltsága.

Az előzetes letartóztatásoknál a jelentés szerint a rendőrségi fogdákkal van probléma: hetvenkét órás fogvatartásra még alkalmasak ezek a fogdák, de az akár hatvan napos vizsgálati fogság alatt már erősen megviseli azokat, akiket még el sem ítéltek. Mivel ártatlannak számítanak, ezzel megsértik jogaikat - idézi a lap Petya Nestorovát, a kínzás elleni bizottság munkatársát.

Börtönkörülmények között tartják fogva a budapesti Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) kezelteket, holott ők nem számítanak fogolynak. Az itteni betegeknek még egyenruhát is viselniük kell - írja a Népszabadsg az ET-jelentésre hivatkozva.

A magyar kormány a bírálatokra több helyen is azt válaszolta: a változtatásokhoz nincs elég pénze. Ez Petya Nestorova szerint meglepő, mert ehhez hasonló válaszokat Albániától, Grúziától vagy Moldvától szoktak kapni. "Magyarország európai viszonylatban nem számít szegénynek" - idézi a lap a bizottság munkatársát.

A jelentést februárban kapták meg a büntetés-végrehajtók, és tizenhat pontos intézkedési tervet készítettek. Azóta változott is néhány eljárás: ma már büntetés-végrehajtási intézetekben helyezik el az osszes előzetes letartóztatottat is.Biczó Lászkó dandártábornok, az országos parancsnok általános helyettese szerint már készül az a jogszabálymódosítás is, amely a börtönök szigorúságát enyhíti majd. A 2003-ban rendszeresített elektromos sokkolóra egyszer sem volt szükség - írja a Népszabadság.