Országszerte még mindig sok helyen dolgoznak a csütörtöki vihar és esőzés utáni károk elhárításán. A katasztrófavédelemhez csaknem 1200 segítségkérés érkezett, ezek közül elsőként az életveszélyes helyzetekhez és a közintézményekhez vonulnak ki. Miskolcot viszont elkerülte a vihar, pedig a városban valóságos pánik tört ki, mivel a megyei katasztrófavédelemre hivatkozva elterjedt a hír, hogy óriási jégeső fenyeget.

Még mindig tart a csütörtöki szélviharok és esőzések utáni károk elhárítása országszerte - tájékoztatta az [origo]-t péntek délelőtt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor elmondta, hogy csütörtök óta csaknem 1200 segítségkérő hívás érkezett hozzájuk, így még több száz helyen kell szivattyúzniuk, vagy részt venni a kidőlt fák eltávolításában, főként Bács-Kiskun, Fejér és Veszprém megye településein.

"Folyamatosan dolgoznak a katasztrófavédelem szakemberei, de nyilván rangsorolnunk kell a nagyon sok beérkezett kérés között: az életveszélyes helyzetek, a közintézmények és a lakossági ellátáshoz szükséges intézmények előnyt élveznek" - tette hozzá.

A szóvivő arra a kérdésre, hogy lehet-e valamilyen módon készülni, a meteorológiai előrejelzések szerint a hétvégén várható további viharokra, azt válaszolta: különösebben nem lehet felkészülni, de ők mindenhova megpróbálnak majd eljutni, ahova szükséges.

Csütörtök reggel érte el az országot egy hidegfront, amely heves záporokat, zivatarokat, viharos széllökéseket okozott. A vihar fákat döntött ki, a hirtelen lezúdult eső utcákat és pincéket árasztott el a nyugati és a közép-magyarországi megyékben. Hárman akkor sérültek meg, amikor Nagydorog és Bikács között, egy vasúti sínekre dőlt fának nekiment a helyközi motorvonat.

Az intenzív zivatarlánc fokozatosan kelet felé vonult, a zivatarokat többfelé viharos széllökések előzték meg, egyes helyekre jégeső, felhőszakadás zúdult. A vihar a leginkább Vas, Tolna, Veszprém, Somogy, Fejér és Bács-Kiskun megyét érintette.

Pánik volt Miskolcon, vihar nem

Elkerülte azonban a vihar Miskolcot, a hidegfronttal érkező zivatarsávnak csak a széle érintette Borsod-Abaúj-Zemplén megyét. A miskolciak azonban készültek- például mélygarázsba, fedett helyre próbálták vinni az autóikat -, ugyanis csütörtök délután, a megyei katasztrófavédelemre hivatkozva az a hír terjedt el, hogy óriási jégeső fenyegeti a várost.

Fotó: MTI
Készültek a miskolciak

Dobson Tibor az [origo]-nak elmondta: szó sem volt arról, hogy ők ilyen felkészülésre szólították volna fel az embereket. Elmondása szerint a szokásos módon továbbították a megyei szervezethez az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését, amiben "nem volt semmi olyan, hogy Miskolc eltűnne a föld színéről a vihar miatt". "Ez a fax kerülhetett valahogy ki, és ennek félreértésével, illetve alapján egy gerjesztett pánik működött a lakosság körében" - magyarázta a szóvivő.

"A rendőrség nem vizsgálja a csütörtökön terjesztett, fenyegető viharról szóló hírek ügyét, ezzel kapcsolatban lakossági bejelentés sem érkezett" - válaszolta az [origo] kérdésére a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Kompoltiné Jakab Ilona ugyanakkor azt mondta, tudnak róla, hogy a katasztrófavédelemre hivatkozva Miskolcon "beindult egy riadólánc".

Helyreállt a vonatközlekedés

"A MÁV-nak sikerült péntek reggelre helyreállítania a csütörtöki szélviharok miatt több helyen leszakadt vezetékrendszert, így a vasúti forgalom szinte mindenütt zavartalan" - mondta vasúttársaság szóvivője. Kavalecz Imre arról is beszámolt, hogy feloldották a korábban a tartós, nagyon meleg időjárás miatt elrendelt sebességkorlátozásokat is.

A szóvivő egy helyszínt emelt ki: várhatóan még több hétig autóbuszokkal szállítják az utasokat az ipolytarnóci vonalon, ahol még kedd este a vasúti töltést alámosta a lezúduló víz. Ahol még ezen kívül dolgoznak a kárelhárításon a MÁV szakemberei, ott dízelmozdony vontatja a szerelvényeket.

Más országokban is szélsőséges az időjárás

Heves zivatarok okoztak károkat Németországban, Ausztriában és Olaszországban is, míg Boszniában és Bulgáriában a folytatódó hőhullám nehezíti a helyiek életét. Németországban százhúszan sérültek meg és milliós károk keletkeztek egy zivatarfront miatt, amely során teniszlabda nagyságú jégdarabok hullottak Baden-Württemberg tartomány egyes részein. Volt olyan német település, ahol néhány óra alatt közel 35 liter eső hullott négyzetméterenként, az erős szél háztetőket és autókat rongált meg. A Fekete-erdőben egy megáradt patakba fulladt egy 66 éves gazdálkodó, miközben a jószágait próbálta biztonságba helyezni.

Fotó: Tarcsi Ádám
Ekkora jég esett a Fekete-erdőben

Az [origo] egy Németországban élő olvasója beszámolt az ottani ítéletidőről. Leírása szerint a Fekete-erdő szívében található Villingen-Schwenningen városában csütörtök este teniszlabda nagyságú jég esett csaknem egy órán keresztül. A jégeső jelentős károkat okozott, betörve tetőcserepet, ablakokat, autókat, és gyakorlatilag mindent elvert, ami a kertekben volt. Olvasónk - aki megúszta a jégzuhatagot egy ablaküveg és egy kocsiszélvédő elvesztésével - beszámolt arról is, hogy több mint 100 embert kellett kórházba szállítani különféle sérülésekkel.

Észak-Olaszországban több tucat ember megsérült a heves szél, erős esők, néhol pedig jégverés által kísért ítéletidőben. Treviso térségében, ahol forgószél pusztított, több mint harminc embert kellett kórházba szállítani, mert közlekedési balesetet szenvedtek az útra kidőlt fák vagy letört faágak miatt.

Boszniában száz éve nem tapasztalt hőség tombol: az ország déli részén található Mostar városában, árnyékban 40, a napsütötte utcákon 60 Celsius-fokot mértek csütörtökön. A főváros, Szarajevó sem sokkal maradt le: ott árnyékban 35 fokot mutatott a hőmérő. Az egészségügyi hatóságok arra hívták fel a lakosságot, hogy nappal senki se menjen ki az utcára, Mostarban pedig egyenesen a szükségállapot kihirdetését követelték.

[origo]/MTI