Elhunyt Horváth Balázs, a Fidesz képviselője

2006.07.02. 9:14

Hosszú szenvedés után elhunyt a veszprémi kórházban Horváth Balázs fideszes képviselő. A korábban az MDF-ben politizáló képviselő az Antall-kormány idején a belügyi tárcát irányította. Horváth Balázst a Fidesz saját halottjának tekinti.

Elhunyt Horváth Balázs, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség képviselője - közölte a
politikus testvére vasárnap reggel az MTI-vel. Az Antall-kormány egykori belügyminisztere hosszú szenvedés után halt meg a Veszprém megyei kórházban - mondta Horváth György, a képviselő testvére.

Az 1942-es születésű, jogász végzettségű politikus az MDF színeiben kezdett politizálni 1988-ban. 1989 nyarán a háromoldalú politikai egyeztető tárgyalások résztvevője volt, 1990 decemberében az MDF-ben az elnökség tagjává és ügyvezető alelnökké választották, utóbbi tisztét 1991 decemberéig töltötte be.

Az 1990. évi országgyűlési választásokon Veszprémben szerzett mandátumot. 1990. május 23-tól az Antall-kormányban a belügyi tárca irányítását látta el. 1990. december 21-től 1993. február 22-ig tárca nélküli miniszter volt, feladatköréhez tartozott a határon túli magyarság ügye, a törvényhozás és a kormány közötti kapcsolattartás, valamint a sport felügyelete.1998. szeptember 8-tól 2004. szeptember 6-ig az MDF frakcióvezető-helyettese volt.

2002-ben az első fordulóban megvédte országgyűlési mandátumát, ismét a veszprémi 6. sz. választókerületből jutott be a törvényhozásba. A 2002. őszi önkormányzati választásokon bejutott a Veszprém megyei közgyűlésbe, ahol előbb függetlenként politizált, majd átlépett a Fidesz-frakcióba.

"Családja veszteségében és fájdalmában osztozik képviselőcsoportunk és a Nemzeti Fórum. Horváth Balázs személyében olyan szövetségest, kollégát vesztettünk el, aki munkabírásával, hozzáértésével példát mutatott mindannyiunknak, és különösen fiatalabb kollégáinknak" - áll a Fidesz vasárnap kiadott közleményében, amely így folytatódik: "Az Antall-kormány, egyben a rendszerváltoztatás első belügyminisztere a demokratikus gondolkodás megtestesítője volt. Hosszú munkássága során számos szerepkörben tevékenykedett, s mindig azt vallotta: a munka minden beosztásban várja az embert.

Nevéhez fűződik Közép-Európa első önkormányzati törvénye, és a civil magyar rendőrség megteremtésében is komoly érdemeket szerzett. Munkabírása közismert volt. Soha nem kímélte magát, még betegsége idején sem. Egyik utolsó nyilatkozatában ő maga mondta: "Egy éve az orvosom arra figyelmeztetett, vegyek vissza a tempóból. Nem hallgattam rá. Barátaimnak megígértem, hogy szerzek egy mandátumot. Szereztem."

"Egy hűséges barátot veszítettünk el, aki a Magyar Demokrata Fórum (MDF)alapítójaként tisztességgel és becsülettel szolgálta azt a nemzet iránti elkötelezettséget, ami az MDF meghatározója volt. Nagyon fáj a halála" - mondta Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke.
    
Hozzátette: Horváth Balázs a Magyar Köztársaság első belügyminisztereként nagyon nehéz feladatot vállalt, de "tisztességgel, türelemmel, az aknaszedő nyugalmával képes volt a legnehezebb időkben is helyt állni." Lezsák arra is felhívta a figyelmet, hogy Horváth Balázs az MDF-en belüli "törések, szakadások, háborgások" idején is nagyon egyértelműen és következetesen állt ki a párt alapítói mellett.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, a Nemzeti Fórum és az Országgyűlés Horváth Balázst saját halottjának tekinti. A kormány nevében részvétét és együttérzését fejezte ki Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter, valamint Petrétei József, az igazságügyi és rendészeti tárca vezetője.

"Jellegzetes és jelentős alakja volt kezdetekben mind az MDF, mind az ország politikai közéletének" - mondta Boross Péter MDF-es képviselő, volt miniszterelnök az MTI-nek. Boross, aki 1990 decemberében Horváth Balázst követte a belügyminiszteri poszton, emlékeztetett arra, hogy az elhunyt politikussal sok személyes szál kötötte össze. Egykori párttársát méltatva kapcsolatteremtő készségét emelte ki.

 "Politikai útjaink elváltak egymástól és sok mindenben nem voltunk azonos véleményen, ezt kölcsönösen ki is nyilvánítottuk" - mondta, utalva az MDF-ben kialakult korábbi vitákra, ami a többi között Horváth Balázs kizárásához is vezetett a frakcióból, majd a pártból. Hozzátette: Horváth Balázs halálával "annak esélye is megszűnt, hogy a távolságot az idő csökkenthesse".

"A Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportja és tagsága megrendülten fogadta Horváth Balázs képviselő halálhírét; a politikusban tiszteletre méltó embert, jó hazafit, igazi
rendszerváltoztató demokratát veszítettek el" - közölte a KDNP frakciója és elnöksége az MTI-vel vasárnap.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK