Csalással és hamisítással vádolnak négy orvost

2006.07.03. 18:01

Csalás és magánokirat-hamisítás miatt nyújtott be vádiratot a bírósághoz négy várpalotai orvossal szemben a Veszprém Városi Ügyészség. A vádirat szerint az orvosok 15 millió 500 ezer forint kárt okoztak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP).

Egy székesfehérvári plasztikai sebész (P. J.) esztétikai és helyreállító műtétek végzésére bérelte 2001 júniusától a várpalotai kórház sebészeti osztályát és műtőjét, s erről szerződést kötött a kórház akkori igazgatójával - tájékoztatta Kulmanné Cs. Varga Edit, a veszprémi ügyészség szóvivője az MTI-t. Az orvosi beavatkozásokat, a hotelszolgáltatás szükségességét, illetve a betegek távozását az orvos engedélyezte, és ő állította ki azokat a kórlapokat is, amelyek a betegek adatait, a diagnózisokat és a beavatkozásokat tartalmazták, továbbá a felvételük és távozásuk időpontját.

Az ügyészség szóvivője közölte: 2001 júniusa és 2003 októbere között a plasztikai sebész összesen 229 esetben állított ki valótlan tartalmú orvosi dokumentációt, az iratok ugyanis azt tartalmazták, hogy a betegek három napot töltöttek el a város kórházában, holott a valóságban 24 óránál tovább sosem maradtak.

2002 márciusától új igazgató került a várpalotai kórház élére, s ő szintén megkötötte a megbízási szerződést a sebésszel, ám annyiban kiegészítették a megállapodást, hogy a P. J. által végzett beavatkozások szakmai felügyeletét a sebészeti szakmacsoport vezető főorvosa, T. F. látta el. A szóvivő közlése szerint a szerződés alapján a műtétek OEP által finanszírozott összegéből - a beavatkozási költségek levonása után - 40 százalékot fizetett ki a kórház P. J.-nek.

A vádirat szerint a P. J. által kiállított, valótlan adatokat tartalmazó zárójelentéseket 45 esetben írta alá T. F., a sebészet szakmavezető főorvosa, noha tudta, hogy a betegek jóval kevesebb időt töltöttek a kórházban annál, mint ami a zárójelentésekben szerepelt. Az ügyészség szerint a kórház két igazgatójának is tudomása volt arról, hogy a dokumentációk hamisak, valótlanságokat tartalmaznak. "Ezen gyakorlat ellen azonban (bár kötelességük lett volna) nem tettek semmit" - áll a vádiratban.

Az ügyészség szóvivője azt mondta, hogy a valótlan adatokkal a várpalotai kórház megtévesztette az OEP-et, s így olyan összegű társadalombiztosítási támogatást fizetett ki, amely teljes mértékében nem illette meg az egészségügyi intézményt. A jogtalanul felvett támogatási összeg 15 millió 500 ezer forintra tehető - mondta Varga Edit. Az ügyészség a négy orvost jelentős kárt okozó, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével, illetőleg folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségével vádolja.