Az olvasók többsége támogatja a hivatali leépítést

2006.07.03. 17:09

Az [origo] olvasóinak szavazatai alapján úgy tűnik, a többség egyetért a több ezer fős állami leépítéssel. Csak minden negyedik válaszadó volt azon a véleményen, hogy az állami hivatalrendszer karcsúsítása következtében senkinek nem kellene az utcára kerülnie.

A Gyurcsány-kormány júniusban bejelentett intézkedései közül a kiadások csökkentését célozza az államapparátus karcsúsítása: a tervek szerint tíz százalékkal csökken a központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak létszáma, 2006 végéig a minisztériumokból és az országos hatáskörű szervektől mintegy 7 ezer embert küldenek el. A kormányzati szervezetek átszervezése mellett az elkövetkező időszakban a költségvetési szervek negyedét szüntetnék meg.

Az [origo] arról kérdezte olvasóit, mi a véleményük az állami hivatalnokok elküldéséről. A lehetséges válaszok közül a többség - a szavazók csaknem 58 százaléka - arra voksolt, hogy a létszámleépítés helyes lépés. Valamivel több mint 14 százalék támogatja ugyan a leépítést, de annak méretét túl drasztikusnak tartja. A válaszadók kevesebb mint harmada (27,7 százaléka) vélekedett úgy, hogy senkit nem kellene elküldeni. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy ez nem egy reprezentatív felmérés, hanem egy internetes szavazás eredménye.