Egy új katonai misszió előkészítése érdekében Afganisztánba utazik Szekeres Imre honvédelmi miniszter, akinek célja, hogy Magyarország aktívabban részt vegyen az ottani missziós feladatokban. A magyar katonák veszélyesebb térségbe költöznek Afganisztánban.

A honvédelmi miniszter, Szekeres Imre a Magyarország által vállalt afganisztáni tartományi újjáépítési csoport működtetésének októberi átvétele előtt a helyszínen akar tájékozódni a feladatokról. Szekeres azt nyilatkozta: a látogatással szeretné jelezni, hogy a kormány teljes mértékben felelősséget vállal ezért a döntésért. Baglan tartományban Magyarország Hollandiától veszi át az irányítást.

Hangsúlyozta azt is, hogy a kormány szerint egy döntően civil feladatról van szó, amelyhez a Magyar Honvédség garantálja a biztonságot. A kormány az új afganisztáni szerepvállalásról múlt héten döntött. Az újjáépítési csoport áttelepülése már idén, július végén megkezdődik, októberben lesz a parancsnoki átadás-átvétel. A tényleges tevékenység jövő áprilisban indul a szükséges felkészülés és előkészületek után.

Az új misszió azt jelenti, hogy a 180 egyenruhás mellett civilek is megjelennek majd az országban. Feladatuk az oktatási, közigazgatási és egészségügyi újjáépítésben való részvétel és annak katonai biztosítása lesz. Mint az [origo]-nak Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő korábban elmondta, ez többnyire pr-szempontból fontos munkákat jelent. A magyar katonák például focipálya építésnél is segédkezhetnek a kapcsolatok mélyítése céljából. Magyarország segítséget nyújt az igazságszolgáltatási, a közigazgatási, az oktatási és a mezőgazdasági rendszer kialakításához, valamint infrastrukturális fejlesztésekben.

Tálas Péter az [origo] kérdésére elmondta: a baglani térséget veszélyesebbnek tartja a kabulinál, ahol jelenleg állomásoznak a magyar katonák. Névtelenséget kérő kormányzati forrásunk erre azt mondta az [origo]-nak, hogy "nem veszélyesebb az új hely, mint a régi, de azt a jó ég tudja, hogy mi lesz ott egy nap vagy egy hónap múlva".

Az új szerepvállalást kedden az országgyűlés külügyi bizottságának kormánypárti és ellenzéki tagjai is támogatták - mondta Göncz Kinga külügyminiszter a bizottság zárt ülése után. A miniszter hozzátette: Afganisztánban annyi magyar katona lesz majd két évig, amennyien jelenleg is ott vannak, csak egy helyre koncentrálják őket. Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke az ülés után azt mondta, hogy megnyugvással vették tudomásul: a tájékoztatás részletes és megfelelő terepismeretet tükrözött a tárcavezetők részéről.

MTI/[origo]